158346 – 12022021 – Prim-ministrul Florin Cîțu a avut ieri, la Bruxelles, o întrevedere cu președintele Parlamentului European, David Sassoli, cu prilejul vizitei oficiale pe care o efectuează la instituțiile europene, în perioada 11-12 februarie 2021.
Discuțiile au prilejuit un schimb de opinii privind principalele teme de pe agenda europeană, cu accent pe gestionarea pandemiei la nivel european, inclusiv campania de vaccinare în UE, Planul de relansare economică, lansarea Conferinței privind viitorul Europei și agenda externă a UE.
Prim-ministrul român a reafirmat angajamentul ferm al României de a acționa, în continuare, în spiritul atașamentului profund față de proiectul și valorile europene. În contextul bunei cooperări cu Parlamentul European, a exprimat interesul Guvernului României de a avea continua dialogul deschis și substanțial, mai ales în actualul context european marcat de pandemie, care necesită implicare, unitate și coordonare sporită din partea instituțiilor europene și a statelor membre ale Uniunii.
În acest context, prim-ministrul Florin Cîţu a făcut referire la expertiza și implicarea parlamentarilor europeni care provin din România în sprijinul promovării unității și coeziunii Uniunii Europene.
Prim-ministrul Guvernului României a subliniat importanța unei cooperări strânse la nivel european în vederea gestionării, în continuare, a pandemiei și a consecințelor acesteia. În acest context, a subliniat importanța succesului campaniilor de vaccinare din statele membre și necesitatea menținerii funcționalității Pieței Interne și a spațiului european de liberă circulație. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, a confirmat faptul că numai o abordare coordonată la nivel european este de natură să ajute la ieșirea din criză provocată de pandemie.
În plan economic, premierul român a evidențiat importanța implementării noilor instrumente financiare pentru a asigura o creștere economică robustă. Totodată, a salutat foarte recenta aprobare de către Parlamentul European a Mecanismului de Redresare și Reziliență.
În ceea ce privește Conferința privind viitorul Europei, prim-ministrul Cîţu a evidențiat relevanța acestui proces mai ales în contextul actualei pandemii și al lecțiilor învățate, pentru consolidarea instrumentelor europene de răspuns la crize, pentru consolidarea democrației la nivel european. Dialogul cu președintele Parlamentului European a reliefat așteptarea ca dezbaterile din cadrul viitoarei Conferințe să contribuie la obiectivul unei Uniuni mai apropiate de cetățeni, care să asigure stabilitatea și prosperitatea pe care o doresc, și la un dialog aprofundat pe temele de interes direct pentru aceștia.
Premierul român a mulțumit pentru susținerea de către Parlamentul European a aderării României la spațiul Schengen, iar președintele Parlamentului European a reconfirmat că România are tot sprijinul instituției europene.
Cu referire la relațiile externe ale Uniunii, premierul român a evidențiat prioritatea acordată Republicii Moldova și sprijinul pentru gestionarea pandemiei, respectiv pentru procesul de reformă democratică și pro-europeană. Prim-ministrul a subliniat importanța susținerii de către UE a procesului de vaccinare în vecinătatea imediată a Uniunii, având în vedere că dacă această vecinătatea nu va fi sănătoasă, nici uniunea nu va putea fi pe deplin. Președintele Parlamentului European a exprimat aprecierea deosebită pentru susținerea acordată de România Republicii Moldova, inclusiv prin donația a până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19.
De asemenea, în cursul zilei de 11 februarie, premierul Florin Cîțu a avut o serie de întrevederi cu liderii grupurilor politice europene din cadrul Parlamentului European: Manfred Weber, liderul Grupului PPE, Iratxe Garcia Prez, liderul Grupului S&D, Dacian Ciolos, liderul Grupului Renew. De asemenea, a avut o întâlnire cu secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz.
În cadrul acestor discuții au fost abordate subiecte actuale de pe agenda europeană a României: campania de vaccinare (România fiind în acest moment pe locul 4 la nivel european) și importanța crucială a efortului coordonat la nivelul UE de către Comisia Europeană, precum și necesitatea unui mecanism de susținere a statelor din Vecinătatea Estică pentru a obține vaccinuri, procesul de finalizare la nivel național a Planului Național de Redresare și Reziliență, Mecanismul general european pentru statul de drept, pe care România îl susține, efortul României de finalizare a MCV, fiind confirmat angajamentul țării noastre pentru a îndeplini cât mai curând recomandările Comisiei Europene, prezentarea proiectului Centrului Euro-atlantic pentru Reziliență, apreciat de interlocutori, procesul de aderarea a României la spațiul Schengen și respectiv la OCDE și alte subiecte politice de interes comun. – sursa: Guvernul României