158471 – 22022021- Bogdan Aurescu va participa luni, 22 februarie 2021, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale Uniunii Europene, care va avea loc la Bruxelles.
În cadrul reuniunii, la capitolul Afaceri Curente, miniștrii europeni și Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate Josep Borrell vor aborda pe scurt teme precum situația din Myanmar, Etiopia, Sahel, Belarus, dosarul nuclear iranian, vor dezbate Comunicarea Comisiei Europene privind Vecinătatea Sudică și Comunicarea Comisiei Europene privind multilateralismul.
Agenda propriu-zisă a reuniunii va include discuții privind relațiile Uniunii Europene cu Rusia, situația din Hong Kong, elaborarea Busolei Strategice a UE, precum și un dialog prin video-conferință cu noul secretar de stat al SUA, Antony Blinken.
În ceea ce privește situația din Myanmar, ministrul Bogdan Aurescu va reitera condamnarea loviturii de stat militare și se va pronunța pentru respectarea opțiunii democratice a alegătorilor, putând fi luată în considerare inclusiv adoptarea de măsuri restrictive ale UE, care să conducă la reinstaurarea proceselor și instituțiilor democratice. Inclusiv în exercitarea calității de președinție în exercițiu a Comunității Democrațiilor, ministrul român de externe va evidenția necesitatea apărării democrației în lume, în special în statele unde aceasta este amenințată, așa cum este cazul Myanmar, și va evoca declarația recentă a statelor membre ale Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor cu privire la situația din Myanmar, în contextul exercitării Președinției române a Comunității Democrațiilor.
Discuția cu privire la relațiile UE cu Rusia are loc în contextul vizitei Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, la Moscova (5-6 februarie 2021) și în pregătirea dezbaterilor pe subiect din cadrul Consiliului European din martie 2021. Ministrul român va sublinia că vizita la Moscova indică faptul că relațiile UE-Rusia se află într-un moment important de inflexiune și va sublinia necesitatea unității UE pentru menținerea credibilității ca actor de politică externă. Va arăta că este necesară adaptarea conduitei strategice a UE față de Rusia având în vedere modul asertiv în care Rusia se raportează la UE, după cum a rezultat inclusiv în urma vizitei recente a Înaltului Reprezentant Borrell. Va exprima susținere pentru adoptarea de noi măsuri restrictive în contextul ultimelor evoluții din Rusia în ceea ce privește cazul Navalnîi. Va reitera importanța unei bune pregătiri a dezbaterii de la Consiliul European din 25-26 martie. De asemenea, va accentua necesitatea unui angajament politic mai puternic cu statele din Parteneriatul Estic.
În cadrul schimbului de opinii cu secretarul de stat american, Antony Blinken, ministrul Bogdan Aurescu va arăta că parteneriatul transatlantic este indispensabil pentru ambele maluri ale Atlanticului și va reitera necesitatea consolidării cooperării UE-SUA, pe care România o susține inclusiv în calitate de partener strategic al SUA. Va exprima convingerea că, doar împreună, ca membri ai aceleiași comunități de valori și de securitate, pot fi gestionate provocările globale actuale, poate fi reformat sistemul multilateral și consolidată ordinea internațională bazată pe reguli. Va saluta intenția Președintelui Biden de a organiza un Summit al Democrațiilor și va arăta că România, în calitate de Președinție a Comunității Democrațiilor, este pregătită să contribuie la concretizarea acestei inițiative.
Ministrul Bogdan Aurescu va saluta prima discuție la CAE privind elaborarea Busolei Strategice, document important pentru orientarea evoluțiilor viitoare de la nivel european în domeniul securității și apărării, în pregătirea discuțiilor liderilor UE din 25-26 februarie pe acest subiect. Va arăta că rolul principal în acest proces aparține statelor membre, context în care ghidajul pe care liderii îl vor oferi este esențial. Va sublinia că, în viziunea României, reziliența și parteneriatele sunt elemente-cheie în dezvoltarea cooperării europene în materie de securitate și apărare. Va evoca importanța rezilienței care poate fi obținută prin consolidarea cooperării cu organizațiile internaționale (NATO), aprofundarea dialogului strategic cu partenerii, în special SUA, și prin continuarea dezvoltării de capacități UE civile și militare.
Înaintea reuniunii CAE, ministrul Bogdan Aurescu va participa, alături de mai mulți omologi, la o întâlnire informală cu reprezentanți ai echipei lui Alexei Navalnîi.