158008 – 21012021 – Parchetul European (EPPO) și Europol, agenția UE pentru cooperare în domeniul aplicării legilor, au încheiat, la 19 ianuarie, un Protocol de colaborare, aprobat la finalul anului 2020 de Colegiul EPPO și de Consiliul de administrație al Europol și a semnat la Luxemburg de procurorul șef european, Laura Kövesi, și de directorul executiv al Europol, Catherine De Bolle, la Haga.
Parchetul European este noul organism independent al UE responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și aducerea infracțiunilor care afectează interesele financiare ale UE. (spre exemplu, diverse fraude, inclusiv frauda cu TVA, cu prejudicii de peste 10 milioane de euro, spălare de bani și corupție). Parchetul European va deveni operațional din acest an.
EUROPOL este agenția de aplicare a legii Uniunii Europene, care funcționează ca un centru de cooperare în domeniul aplicării legilor, expertizei analitice și informațiilor penale în Europa. Centrul său european pentru criminalitate financiară și economică (EFECC) sprijină state membre UE în lupta împotriva criminalității economice și financiare prin folosirea informațiilor financiare în interior UE (de exemplu pentru recuperarea activelor infracționale).
Protocolul încheiat între cele două instituții este instrumentul juridic care stabilește relații de cooperare între Europol și EPPO în limitele cadrelor și mandatelor lor juridice ale fiecăruia. Cooperarea va consta, în principal, în schimbul de informații între cele două părți cu privire la, de exemplu, cunoștințe de specialitate sau proceduri de cercetare penală, dar și prin participarea reciprocă la activitățile de formare, precum și prin furnizarea de consiliere și sprijin în cadrul investigațiilor penale individuale.
Director executiv al EUROPOL, Catherine De Bolle: ”Pentru ca UE să funcționeze eficient, este esețial ca infracțiunile care afectează interesele financiare ale Uniunii să fie urmărite penal și aduse în fața justiției. În acest sens, Parteneriatul încheiat este crucial. Aștept cu nerăbdare ca cele două organizații să colaboreze strâns cu competențele noastre complementare pentru a ne asigura, împreună cu fiecare stat membru, că nicio infracțiune împotriva bugetului UE nu va rămâne nepedepsită”.
Procurorul șef european, Laura Kövesi: ”Pentru ca EPPO să fie cu adevărat eficient și de succes în aducerea infractorilor în fața justiției, trebuie să lucrăm îndeaproape împreună cu partenerii noștri de aplicare a legii din UE. În calitate de centru de informații penale al UE, Europol va juca un rol cheie în acest sens și vom beneficia reciproc de o relație de muncă puternică. Cooperarea noastră cu Europol este un instrument strategic pentru a lupta mai bine cu cei care încearcă să fie banii cetățenilor europeni”.