158087 – 26012021 – Cetățenii străini au mai multe șanse să fie supracalificați pentru locul lor de muncă în comparație cu cetățenii naționali. Potrivit Eurostat, în 2019, rata de supracalificare a UE-27 a fost de 44% pentru cetățenii din afara UE și 33% pentru cetățenii din alte state membre ale UE, comparativ cu 21% în cazul cetățenilor naționali.
Cea mai mare pondere a cetățenilor supracalificați din afara UE a fost înregistrată în Grecia (78%), urmată de Italia (68%) și Spania (62%). Pentru cetățenii altor state membre ale UE, cea mai mare pondere a lucrătorilor supracalificați a fost înregistrată în Italia, Spania și Cipru (fiecare 50%). În toate statele membre ale UE, în 2019 ponderea angajaților supracalificați din rândul cetățenilor naționali a fost cea mai mare în Spania (35%), urmată de Grecia (32%) și Cipru (31%).
Cele mai scăzute rate de supracalificare au fost raportate, în 2019, de Luxemburg, indiferent de cetățenia lucrătorilor (4% pentru cetățenii supracalificați, 5% pentru cetățenii altor state membre ale UE și 8% pentru cetățenii din afara UE).
Cele mai mari diferențe între ratele de supracalificare pentru cetățenii non-UE și cetățenii naționali s-au înregistrat în Italia (49,6 puncte procentuale) și Grecia (45,3 puncte procentuale). În schimb, diferența dintre aceste două rate a fost mai mică de 5 puncte procentuale în Luxemburg, Slovenia și Irlanda. Lituania a fost, de asemenea, singurul stat membru în care rata de supracalificare a cetățenilor non-UE a fost mai mică decât rata pentru cetățeni.
În general, a existat o diferență mai mică între ratele de supracalificare pentru cetățenii din alte state membre ale UE și cele pentru cetățeni. Cel mai mare decalaj dintre statele membre pentru care sunt disponibile date s-a înregistrat în Italia (32,4 puncte procentuale), urmat de Cipru (19,2 puncte procentuale) și Irlanda (18,7 puncte procentuale). În schimb, cele mai mici lacune, sub 2 puncte procentuale, au fost observate în Franța, Belgia și Luxemburg. Doar în Cehia, rata de supracalificare pentru cetățenii altor state membre ale UE a fost mai mică decât rata pentru cetățeni.
Femeile sunt mai susceptibile de a fi supracalificate decât bărbații
O comparație a ratelor de supracalificare între sexe arată că, în 2019, femeile din UE-27 erau mai susceptibile de a fi supracalificate decât bărbații, indiferent de cetățenia lor.
Ratele de supracalificare a femeilor în rândul cetățenilor naționali au fost cu 1,6 puncte procentuale mai mari decât cele pentru bărbați. Diferența dintre sexe a fost mai mare pentru cetățenii din alte state membre ale UE și pentru cetățenii din afara UE (4,9 puncte procentuale și respectiv 6,9 puncte procentuale).
Cetățenii tineri sunt mai mult calificați decât lucrătorii în vârstă
În ceea ce privește comparația pe grupe de vârstă, în 2019 în UE-27, ratele de supracalificare pentru cetățenii și cetățenii din alte state membre ale UE au fost, în general, mai mari în rândul tinerilor (cu vârsta cuprinsă între 20-34 de ani) și nu în vârstă (cu vârsta cuprinsă între 35 și 64 de ani) ) oameni, în timp ce situația cetățenilor non-UE a fost inversată.
Rata de supracalificare pentru cetățenii mai tineri a fost cu 5,4 puncte procentuale mai mare decât rata corespunzătoare pentru cetățenii în vârstă. Pentru cetățenii altor state membre ale UE, acest decalaj a fost mai mic, cu 1,4 puncte procentuale. În schimb, rata de supracalificare a cetățenilor non-UE a fost mai mare în rândul persoanelor în vârstă decât în cazul persoanelor mai tinere, o diferență de 7,9 puncte procentuale.