157981 – 20012021 – Într-un articol de opinie publicat în EUObserver, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României, prezintă perspectiva sa asupra modului în care Uniunea Europeană ar trebui să abordeze problema conflictelor înghețate din regiunea Mării Negre.
Șeful diplomației române consideră necesară menținerea unui rol activ al UE pentru soluționarea acestor conflicte și dezvoltarea unor instrumente prin care Uniunea să faciliteze, cu respectarea principiilor de drept internațional, soluționarea lor, având în vedere efectele pe termen lung pe care conflictele prelungite din regiunea Mării Negre le au asupra securității europene și rezistenței strategice.
”Alimentate de o interferență externă continuă și de interese locale și geopolitice complexe, conflictele prelungite au făcut parte din realitățile politice de vecinătate ale UE.
Republica Moldova, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Ucraina se confruntă cu conflicte înghețate care oferă actorilor externi instrumentele pentru a destabiliza întreaga regiune.
Aceasta este o sursă constantă de instabilitate și o amenințare nu numai pentru vecinătatea noastră apropiată, ci și pentru arhitectura de securitate euro-atlantică mai largă.
Conflictele prelungite reflectă o logică a sferelor de influență în relațiile internaționale, spre deosebire de dreptul suveran al statelor de a-și alege liber viitorul și calea lor de dezvoltare.
Geneza și persistența acestor conflicte sunt asociate cu încălcări succesive și flagrante ale dreptului internațional. Persistența lor pune provocări unice pentru orice încercare de a construi o ordine internațională bazată pe reguli.
Fără perspective reale pentru rezolvarea acestor conflicte, vecinătatea UE încă se luptă pentru realizarea unui cadru de dezvoltare axat pe politici economice și de securitate solide”, arată Bogdan Aurescu.
Pentru a exemplifica modul în care securitatea europeană și euro-atlantică sunt provocate de conflictele înghețate din regiunea Mării Negre și întârzie tranziția democratică la frontiera UE, oficialul român face referire la conflictul din regiunea transnistreană, care afectează nu doar stabilitatea și securitatea Republicii Moldova, ci a întregii regiuni.
”Soluția acestui conflict ar trebui găsită în formate multilaterale convenite anterior, cu respect deplin pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în cadrul frontierelor sale recunoscute la nivel internațional și fără a pune în pericol calea europeană a țării, în conformitate cu voința majoritatea cetățenilor săi”, mai scrie Bogdan Aurescu.
Articolul integral AICI.