157591 – 16122020 – Surprinzător, România figurează în statistica Eurostat de-abia pe locul șase în topul celui mai mic salariu real și pe locul șapte ca pondere a statelor care au cei mai mulți angajați cu salarii reduse, întocmit pe baza datelor aferente lunii octombrie 2018.
Deși exprimarea direct în euro ne-ar trimite doar peste Bulgaria, ajustarea cu nivelul prețurilor ne majorează semnificativ puterea de cumpărare a salariului nominal.
Peste Portugalia, cu ajutorul prețurilor mai scăzute
Deocamdată, pe metodologia ia în calcul nivelul brut al plății pe oră ajustat cu prețurile, cu un nivel al venitului orar median (cel mai des întâlnit) de 6,9 PPS/oră, analiza Eurostat ne plasează peste Ungaria (6,8 PPS/h), Lituania (6,5 PPS/h), Letonia (6,4 PPS/h), Portugalia (6 PPS/h) și Bulgaria (4,6 PPS/h). De reținut, însă, deși impozitul pe venit este foarte redus în cazul nostru, contribuțiile sociale sunt mai ridicate, după mutarea lor la salariat.
Precizăm că PPS (abrevierea din lb, engleză a sintagmei „purchasing power standards”) este o unitate echivalentă pentru descrierea puterii de cumpărare în echivalent euro ajustat cu nivelul prețurilor dintr-o anumită economie națională, pentru a asigura comparabilitate sumelor primite de angajați.
Așadar, ar trebui să fim atenți nu numai la valoarea în euro a salariului primit dar și la evoluția prețurilor, aflate acum la doar 54,9% din nivelul mediu din UE. Acestea vor converge în timp cu practica europeană, iar majorarea puterii reale de cumpărare rezultată din ajustarea cu prețurile mai mici se va diminua în timp.
Datele publicate pentru țările UE arată că, la o pondere de 20% a salariilor relativ reduse (exact un angajat din cinci) suntem încă la o distanță semnificativă de media europeană (15,3%). Ceea ce înseamnă că, pe măsură ce le creștem, va trebui să mai strângem „câștigurile” salariale, tendința generală clară în UE (care avea un procentaj de 16,4% în 2014). – Mai multe pe Cursdeguvernare.ro