Acasă Anchete Poliția spaniolă a destructurat o rețea de crimă organizată conectată la mafia...

Poliția spaniolă a destructurat o rețea de crimă organizată conectată la mafia rusă, infiltrată în instituțiile publice

Datorită poziției ierarhice ridicate a celor anchetați, este cea mai mare anchetă împotriva mafiei din Europa de Est desfășurată în Spania în ultimii 10 ani Rețeaua planifica să controleze sectoare cheie ale economiei spaniole și să se infiltreze în instituțiile de stat, bazându-se, pentru aceasta, pe avocați, oficiali politicieni, oameni de afaceri și hackeri

DISTRIBUIȚI

157612 – 17122020 – Poliția Națională Spaniolă, cu sprijinul Europol, a destructurat o vastă rețea de crimă organizată implicată în activități infracționale pe tot globul și, în mod special, în Spania.

Potrivit unui comunicat de presă, ancheta a început în 2013, când în Spania a fost identificată o intensificare a activităților mafiei ruse, ca punct de intrare pentru spălarea banilor organizațiilor criminale din fosta Uniune Sovietică, investind banii din diferitele lor activități criminale din întreaga lume în afaceri spaniole, în principal în discoteci, restaurante și sectorul imobiliar de pe coasta spaniolă.

La fel, sume uriașe de bani au fost introduse în Spania cu scopul coruperii și infiltrării în instituțiile publice.
Mai exact, anchetatorii au detectat mai mulți lideri criminali de origine rusă care frecventau zone din Alicante și Ibiza și care au investit sistematic în Spania sume provenind din activități ilegale în țara de origine. Profiturile din aceste activitățile infracționale  au fost investite în Spania în diverse afaceri, în principal în industria de agrement, în industria hotelieră și sectorul imobiliar,
prin oameni de afaceri ruși conectați la sindicatele criminalității rusești.

Rețeaua, care derula numeroase activități criminale, inclusiv crimă, trafic de droguri, trafic de arme, trafic de ființe umane și extorcare de bani, a fost activă în Europa, America de Sud și Statele Unite.

În cadrul operațiunii au avut loc 23 de arestări, 18 percheziții domiciliare și confiscarea a 10 arme. De asemenea, au fost confiscate 23 de proprietăți, 16 vehicule de ultimă generație, diamante și portofele virtuale, au fost blocate conturi bancare și active imobiliare în valoare de milioane de euro, au fost confiscate 300.000 euro și 35.000 dolari în numerar.

Rețeaua reușise să se infiltreze în diferite instituții publice spaniole, în principal sub pretextul desfășurării unor activități filantropice, ceea ce a permis grupării să depășească obstacolele legale și să primească favoruri administrative, inclusiv protecție împotriva investigațiilor polițienești și judiciare și facilitarea achiziționării unei reședințe spaniole pentru clienții organizației criminale. Printre „investitorii” în activitățile grupului s-au numărat infractori din Europa de Est, cu autoritate în lumea interlopă. De asemenea, pentru a spori capacitățile operaționale, la activitățile grupării erau conectați avocați, oficiali, politicieni,oamenii de afaceri și hackeri.

Infiltrarea statului și control asupra sectorului turistic

Ancheta a descoperit modul în care liderii grupării au contactat persoanele anchetate pentru a efectua operațiuni de spălare a banilor. Aceste activități au inclus diverse proiecte de investiții, cum ar fi achiziționat de terenuri pentru a dezvolta proiecte imobiliare de lux și achiziționarea de restaurante, depozite industriale, terenuri și bărci. Pentru spălarea activelor străine, grupul a folosit o rețea de companii false înființate în diferite zone, inclusiv America de Sud. Infractorii au folosit tehnologii avansate, cum ar fi criptomonedele. Ei plănuiau să cumpere unul dintre principalele cluburi de noapte de pe insula Ibiza și să preia sectorul vieți de noapte și al alimentației, atât pe coasta Levantină, cât și în Insulele Baleare. Pentru anchetatori, acesta este un indiciu clar că gruparea de limbă rusă intenționa să controleze sectoarele cheie ale economiei spaniole, precum sectorul turismului și să se infiltreze în instituțiile statului.

Ancheta a fost susținută încă de la început de Europol, considerându-se că este un caz care trebuie tratat cu prioritate ridicată, facilitând schimbul de informații și oferind sprijin analitic, prin experți trimiși la fața locului pentru a verifica în timp real informațiile operaționale în bazele de date europene și pentru a oferi suport tehnic cu capacități medico-legale digitale.

Datorită amenințării crescute reprezentată de grupurile de criminalitate organizată cu risc ridicat, Europol sprijină operațional statele membre ale UE sau terțe părți în construirea unor coaliții operaționale puternice, pentru combaterea criminalității organizate le nivel superior.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.