157251 – 21112020 – După mai bine de 12 ore de audieri, Dan Tudorache a fost pus sub control judiciar cu cauțiune de un milion de euro.
Procurorii DNA îl acuză pe fostul primar PSD al Sectorului 1 de complicitate la trafic de influență și spălare a banilor într-un dosar penal în care a stabilit o cauțiune de un milion de euro, potrivit unui comunicat al instituției.
În același dosar, fosta soție a lui Tudorache și un apropiat al acestuia trebuie să plătească, la rândul lor, cauțiuni de 200.000 de euro, respectiv 75.000 de euro.
Procurorii susțin că apropiatul primarului ar fi cerut și primit de la un om de afaceri un comision de 10 % din valoarea contractului cu o instituție aflată in subordinea Primăriei Sector 1, pentru a garanta plata la timp a facturilor și actualizarea tarifelor practicate de firma omului de afaceri. Apropiatul primarului ar fi primit 105.000 lei cash. DNA arată că ”există suspiciunea rezonabilă că Daniel Tudorache ar fi fost principalul beneficiar al sumelor primite de persoana din anturajul său”.
În plus, procurorii arată că în perioada în care a ocupat funcții publice (2008-2018), Daniel Tudorache ar fi beneficiat de sume de bani ”disproporționat de mari comparativ cu veniturile sale licite”. Procurorii îl acuză că, pentru a ascunde originea sumelor de bani obținute ilegal, Tudorache s-ar fi folosit de doi interpuși: soția și menajera sa.
Banii introduși în circuit de soție și menajeră ar fi fost utilizați pentru a achita excursii în străinătate, bijuterii, articole vestimentare de lux atât din țară, cât și din străinătate, autoturisme, imobile, școli private, acordarea de împrumuturi și constituirea de depozite bancare, potrivit DNA.
Procurorii arată că în perioada 2008-2018 Daniel Tudorache a realizat venituri legale de 605.782 lei, adică o medie de aproximativ 1.000 de euro pe lună, dar există suspiciunea că acesta ar fi săvârșit infracțiunea de spălare a banilor obținuți ilegal.
Lista achizițiilor făcute de gruparea din jurul lui Daniel Tudorache: depunerea de sume de bani în numerar prin intermediul fostei soții și al menajerei, în conturi bancare deschise pe numele acestora – în total 2.990.000 lei și 235.000 euro; achiziționarea de bunuri imobile pe numele fostei soții în sumă totală de 305.000 euro și 470.000 lei, sume plătite de asemenea în numerar; acordarea unui împrumut unei persoane, tot în numerar, în cuantum de 920.000 de euro, prin intermediul fostei soții; achiziționarea de bijuterii, inclusiv diamante, a căror valoare urmează a fi stabilită (au fost identificate facturi fiscale pentru o serie de bijuterii, printre care: un inel în valoare de 58.500 de euro, un set de bijuterii în valoare de 64.225 USD, un inel cu diamant în valoare de 80.000 euro și un diamant de 190.000 de euro (avans 35.000 de euro), un inel de 65.000 euro, un set cercei și lănțișor cu pandantiv în valoare de 11.200 de euro etc.), achiziționarea de acțiuni la un club de fotbal, prin intermediul fostei soții, asocierea în participațiune cu o societate privatăcu suma de 640.000 de euro, tot prin intermediul fostei soții
Tudorache crede că e un dosar de campanie electorală
”Aseară am fost convocat la DNA, unde am zăbovit mai mult de 12 ore, cerându-mi-se explicații pentru presupuse fapte din urmă cu mai mult de 12 ani. Nu m-am prevalat de dreptul la tăcere, pentru că, așa cum am spus, nu am nimic de ascuns. Am încredere în Justiție și voi contribui activ la aflarea adevărului. Totusi, nu pot să nu mă întreb: oare ce reclamă atâta urgență, în cazul unor presupuse fapte din 2008??? Acum, cu 2 săptămâni înainte de alegerile parlamentare! Cu toate acestea, refuz să intru pe tărâmul speculațiilor, deși tentația este foarte mare”, a scris Tudorache pe Facebook.