156808 – 20102020 – În plină pandemie și stare de alertă, autorități ale statului român nu-și pot întrerupe weekendul pentru a lua decizii care afectează numeroși români, inclusiv copii și elevi.
Deși se anticipa că Bucureștiul va depăși rata de infectare de 3 la mie, prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, nu știa duminică seara numărul cazurilor de COVID-19 din București, pe motiv că era la shopping. Nici purtătoarea de cuvânt a Prefecturii, Mariana Țipișcă, nu a fost în stare să dreagă busuiocul, preferând în cele din urmă fuga rușinoasă.
Cum duminică până și Dumnezeu s-a odihnit, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență s-a întrunit abia luni pentru a decide dacă închide sau nu școli, grădinițe, creșe. Părinții care au tot urmărit știrile pentru a stabili cum își organizează timpul n-au primit nici măcar scuze pentru haosul creat: nu închidem creșe, închidem creșe, ba nu le închidem.
Klaus Iohannis a cerut explicații privind haosul din București și pe surse a apărut informația că prefectul va fi demis, urmând să fie înlocuit cu Traian Berbeceanu, șeful de cabinet al ministrului de interne.
În timp ce autoritățile statului își arată amatorismul, numărul pacienților de la Terapie intensivă a atins un nou record: 757.
Premierul Ludovic Orban ne anunță că se implementează creșterea capacității paturilor ATI. Parcă am mai auzit asta și în starea de urgență, când oamenilor li s-a explicat că trebuie să stea acasă, unii rămânând fără locuri de muncă, pentru a permite dotarea spitalelor. Întrebat cu cât ar putea să crească numărul paturilor de la terapie intensivă și câte locuri libere mai sunt în acest moment, premierul i-a trimis pe jurnaliști la ministrul sănătății.
Ce pierd din vedere oficialii români în timp ce-și pasează responsabilitatea de la unul la altul: procentul mare de copii care nu au acces la educație online, potrivit datelor INS.