Acasă Anchete Escrocherii informatice: cum le identificăm?

Escrocherii informatice: cum le identificăm?

DISTRIBUIȚI

156644 – 05102020 – Poliția Română este mereu în căutarea de soluții de detectare, investigare și contracarare a noutăților ce apar continuu în criminalitatea informatică, de la structurarea grupărilor infracționale, specializate pe diferite paliere, la utilizarea tehnologiei digitale și a oportunităților oferite de internet, până la tehnici și strategii de săvârșire a infracțiunilor.

De ce s-a răspândit criminalitatea informatică?

În ultima perioadă, factorii care favorizează tot mai mult criminalitatea informatică sunt:  dezvoltarea rapidă a rețelei de internet din România, tot mai mulți utilizatori de laptop-uri, smartphone-uri, tablete, conectate la internet, creșterea numărului de societăți comerciale care își desfășoară activitatea economică în mediul online și relaționează astfel cu firmele partenere.

La acestea, se adaugă și răspândirea rețelelor de socializare, inclusiv în rândul minorilor și a persoanelor în vârstă, și utilizarea serviciilor de comunicații prin internet de către tot mai mulți oameni.

Dependența, din ce în ce mai accentuată, a agenților economici, a instituțiilor publice și chiar a utilizatorilor individuali de sistemele informatice, pentru gestionarea resurselor, face ca aceștia să fie mai vulnerabili la influența pe care o poate avea criminalitatea informatică.

Astfel, utilizarea sistemelor informatice nu a constituit o atracție doar pentru cei interesați de dezvoltare, ci și pentru cei care au văzut, în exploatarea tehnologiei moderne, un mod de a dobândi beneficii ilicite importante.

 

Sub paravanul unui business legal

 

Criminalitatea informatică din România se manifestă sub forma criminalității mărunte, orientată spre obținerea de bani, dar în special sub forma grupărilor organizate transnaționale, specializate în infracțiuni informatice, a căror activitate  infracțională este organizată, aparent, după un model de business legal.

Ofertele de produse și servicii la prețuri avantajoase, promovate în online, sub diverse forme, site-uri false, site-uri de scam, rețele de socializare, campanii de e-mail, sunt câteva din formele de manifestare ale fraudelor pe internet.

Doar o parte dintre faptele penale comise prin utilizarea sistemelor informatice, care afectează utilizatorii și firmele, ajung să fie reclamate și aduse astfel la cunoștința Poliției.

 

Să cunoaștem atacurile informatice, pentru a ne feri de ele

 

Atacurile informatice asupra rețelelor informatice, cât și utilizarea pe scară largă a programelor informatice de tip malware sunt din ce în ce mai frecvente și mai sofisticate, beneficiind de existența unei rețele digitale în plină dezvoltare și utilizată în toate domeniile vieții sociale.

Aceste genuri de infracțiuni vizează obținerea frauduloasă a unor informații nedestinate publicului (precum date personale, date ale instrumentelor de plată electronică și date bancare, date utilizate la conectarea la diferite sisteme și rețele informatice, date folosite la conectarea la serviciile de poștă electronică sau rețele de socializare în mediul online).

 În contextul actual

Atacurile de acest gen pot viza unități din cadrul sistemului de sănătate sau platforme ori aplicații online, utilizate pentru activități de învățământ, lecții online. Acestea pot fi perturbate, din cauza măsurilor precare de securitate IT, ca urmare a accesării lor de către persoane din afară.

Totodată, utilizarea tot mai frecventă în mediul online a cardurilor bancare poate atrage atenția grupărilor infracționale, de a încerca să compromită aceste facilități de plată.

Cu toții trebuie să acordăm atenție când plătim online, la achiziționarea de bunuri și servicii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.