Acasă Externe UNESCO: Cresc atacurile împotriva jurnaliștilor care transmit de la proteste

UNESCO: Cresc atacurile împotriva jurnaliștilor care transmit de la proteste

DISTRIBUIȚI

156413  – 15092020 –  Un nou raport UNESCO evidențiază o creștere accentuată, la nivel mondial, a numărului de proteste la care poliția și forțele de securitate au încălcat libertatea mass-media în prima jumătate a anului 2020.

În perioada ianuarie-iunie a acestui an, 21 de proteste din întreaga lume au fost marcate de încălcări ale libertății presei, inclusiv proteste la care jurnaliștii au fost atacați, arestați și chiar uciși.

Noul raport UNESCO despre Siguranța jurnaliștilor care transmit de la proteste – conservarea libertății presei în timpul perioadelor de tulburări civile, indică o tendință ascendentă în utilizarea forței ilegale de către poliție și forțele de securitate în ultimii cinci ani.

În 2015, jurnaliștii de la 15 proteste din întreaga lume au fost împiedicați de poliție și forțele de securitate, pentru ca, până în 2019, acest număr să se dubleze, ajungând la 32. Raportul sugerează că a fost depășit un nou prag îngrijorător, care denotă o amenințare semnificativă și în creștere pentru libertatea mass-media și libertatea de acces la informații în toate regiunile lumii.

Raportul arată, de asemenea, că zece jurnaliști au fost uciși în timp ce transmiteau de la proteste în ultimii cinci ani. Fiecare dintre aceste crime a fost condamnată în acel moment de către directorul general al UNESCO.

La unele proteste, au avut loc până la 500 de încălcări ale drepturilor, potrivit Comitetului pentru Protejarea Jurnaliștilor. În unele cazuri, inclusiv în timpul protestelor legate de Mișcarea „Black Lives Matter”, violența a provocat afecțiuni iremediabile, precum cele suferite de mai mulți jurnaliști care au fost orbiți de gloanțe de cauciuc sau de bile de piper.

Directorul general al UNESCO, Audrey Azoulay, care a lansat luni raportul, a subliniat că libertatea de a informa cetățenii cu privire la cauzele tulburărilor și răspunsul pe care-l dau autoritățile sunt de o importanță vitală pentru ca democrațiile să prospere.

Jurnaliștii au un rol critic în informarea publicului cu privire la mișcările de protest. De mulți ani, UNESCO crește gradul de conștientizare la nivel mondial pentru a se asigura că jurnaliștii pot face acest lucru în condiții de siguranță și fără teamă că vor suporta persecuții și instruiește forțele de securitate și sistemele judiciare cu privire la normele internaționale în materie de libertate de exprimare, se mai spune în documentul citat.

”Cifrele din acest raport arată, însă, că sunt necesare eforturi mult mai mari. Solicităm comunității internaționale și tuturor autorităților relevante să se asigure că aceste drepturi fundamentale sunt respectate”, spune directorul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), Audrey Azoulay.

Raportul arată că în această perioadă de cinci ani, protestele din întreaga lume au fost motivate de inechități economice, de corupția guvernamentală, de declinul libertăților politice și autoritarismul în creștere. Documentul detaliază diferitele abuzuri cu care se confruntă jurnaliștii atunci când acoperă proteste, inclusiv supravegherea, hărțuirea, intimidarea, bătaia, împușcăturile cu muniție letală sau neletală, reținerea, răpirea și distrugerea deliberată a echipamentului.

De asemenea, raportul conține recomandări concrete pentru toți actorii implicați, de la mass-media și autorități naționale până la organizații internaționale, pentru a asigura o protecție mai bună a jurnaliștilor. Acestea includ: instruirea polițiștilor și a forțelor de ordine cu privire la libertatea de exprimare și comportamentul adecvat în relațiile cu mass-media; instruirea și furnizarea de echipamente adecvate jurnaliștilor, inclusiv freelanceri, trimiși pentru a acoperi demonstrațiile; numirea ombudsmanilor naționali, care să ceară tragerea la răspundere a poliției în utilizarea forței împotriva jurnaliștilor în timpul demonstrațiilor; consolidarea mecanismelor naționale pentru siguranța jurnaliștilor.

UNESCO oferă asistență tehnică statelor membre, inclusiv instruire pentru poliție și forțele de securitate cu privire la menținerea libertății presei și a libertății de exprimare.

Raportul este un rezumat al Seriei UNESCO privind tendințele mondiale în libertatea de exprimare și dezvoltarea mass-media. – Romania.europalibera.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.