156356 – 10092020 – Raed Arafat a vorbit la Digi24 despre purtatul măştii de către elevi. Şeful DSU spune că este nevoie de reguli clare, iar un elev care refuză să poartă mască trebuie să fie dat afară din clasă şi să stea pe hol. ”Nu vrei să porţi mască, ieşi din clasă, aşteaptă pe hol, pentru că îţi pui colegii în pericol”, spune Arafat.
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) Raed Arafat le-a dat sfaturi părinţilor şi profesorilor în contextul în care şcolile se redeschid în data de 14 septembrie. Arafat subliniază faptul că profesorii trebuie să fie fermi în impunerea regulilor. În opinia lui Arafat, mai greu va fi pentru copiii care vin dintr-un anturaj care nu recunoşte existenţa virusului. ”La început va fi greu să impui regulile. Regulile trebuie impuse, nu neapărat cu pedepse. Trebuie impuse cu fermitate şi să i se spună elevului. «Nu vrei să porţi mască, ieşi afară, aşteaptă pe hol! Când porţi mască intri în clasă, pentru că îţi pui colegii în pericol. Va conta foarte mult ce au auzit copiii în casă în ultimele 6 luni. De la părinţii lui. Ce a auzit copilul de la anturajul lui. Dacă elevul a fost expus o perioadă negaţiei şi a auzit că totul e o glumă, masca e glumă şi nu trebuie să o porţi, poate că la început va fi mai greu la şcoală, dar aici trebuie impuse nişte reguli clare. Copiii trebuie să simtă că la şcoală trebuie respectate regulile”, a spus Arafat.
Şeful DSU a continuat: ”Din prima oră în care se intră în şcoală trebuie prelucrate toate regulile cu copiii într-un mod foarte deschis, clar, explicat. Şi explicat şi consecinţele nerespectării. Şi poate mai ales pentru copiii mici trebuie să le fie explicat într-un mod care să fie atractiv, nu un mod care să-i sperie. Cu certitudine profesorii ştiu um să facă acest lucru. Este important de cum educi copiii de la prima oră. Poate o mică parte nu vor respecta regulile de la început, dar dacă intră în şcoală şi nu simte prezenţa regulilor respective şi se încearcă să li se explie cândva în cursul zilei, deja se pierde încet încet controlul şi posibilitatea de a-i face pe opii să respecte aceste reguli: cum se intră, pe unde se circulă, cum vor fi pauzele, cum se va sta la clasă, când se poartă mască, când nu se poartă”.
Copilul, vector de transmitere al virusului în familie
”Copilul care nu respectă regulile nu trebuie însă stigmatizat, ci trebuie ajutat să înţeleagă de ce trebuie să respecte aceste reguli”, a subliniat şeful DSU. Copilul, vector de transmitere în familie Reducerea numărului de elevi la noi este foarte greu de implementat, dar nu imposibil. Şi partea de online se dezvoltă, chiar dacă s-au lăsat unele decizii să se ia pe plan local. Arafat subliniază faptul că o problemă în începerea şcolilor ar putea fi faptul că, odată infectat, copilul ar putea transmite virusul în familie, la cei mai în vârstă.
Şeful DSU este însă optimist şi spune că ”situaţia nu va scăpa de sub control” dacă şi numai dacă se respectă regulile de prevenire.
”Începe şcoala şi la nici două săptămâni vor fi alegeri. E o problemă?”, a fost întrebat Arafat. Secretarul de Stat a răspuns: ”Dacă se respectă regulile în fiecare parte cum trebuie, problema rămâne controlabilă, în sensul că riscul poate să fie mic. Oriunde nu se respectă, riscul e mult mai mare. Şi e valabil şi în mediile de lucru, peste tot”.
Ce ne facem cu şcolile fără toalete? Recomandarea lui Arafat pentru şcolile care nu au apă curentă, aşa încît toţi copiii să se poată spăla frecvent pe mâini: ”Dacă nu ai nicio modalitate de igienă, riscul este foarte mare şi DSP-urile trebuie să analizeze această situaţie. Ştiu că sunt situaţii dificile, nu ai cum să rezolvi totul peste noapte, e clar. Dar, chiar dacă începe şcoala, autorităţile locale trebuie să se gândească la o soluţie, să se gândească măcar la un container cu apă, să asigure partea în care copiii să se poată spăla pe mâini. Nu este târziu nici dacă fac asta într-o lună, nici în două luni. Trebuie asigurată apă. Primăriile trebuie să găsească soluţii. Fără apă şi săpun nu se poate”, a declarat Arafat.
”Nu sunt nici optimist, nici pesimist cu privire la deschiderea şcolilor, dar hai să zicem că nu cred că ne va paşte o catastrofă. Este posibil să ne confruntăm cu creşteri, cu mai multe infectări, dar sper ca situaţia să rămână controlabilă, vom vedea acest lucru, dacă se vor respecta regulile stabilite”, a conchis Raed Arafat.