156449 – 17092020 – Ministerul Afacerilor Externe salută lansarea, la 17 septembrie 2020, a Centrului European de Excelență dedicat gestionării civile a crizelor. Ceremonia organizată astăzi de Ministerul Afacerilor Externe german, la Berlin, marchează debutul oficial al activității Centrului, care reunește în prezent 18 state, printre care și România. Țara noastră s-a alăturat Centrului, confirmând importanța pe care o acordă gestionării civile a crizelor, care s-a materializat, în timp, atât prin contribuțiile în plan conceptual, cât și prin participarea semnificativă la numeroase misiuni civile ale UE.
Centrul European de Excelență de la Berlin, deschis participării tuturor statelor membre UE și NATO, reprezintă manifestarea concretă a voinței statelor participante de a contribui la consolidarea procesului de gestionare civilă a crizelor. Prin activitatea sa, Centrul va sprijini îndeplinirea angajamentelor asumate de statele membre UE prin Pactul Civil în domeniul Politicii de Securitate și Apărare Comună al Uniunii Europene, adoptat în anul 2018. În mod concret, Centrul de la Berlin va asigura o platformă pentru colectarea și diseminarea de bune practici, precum și pentru realizarea de schimburi de experiență și proiecte de cooperare în toate domeniile relevante pentru gestionarea civilă a crizelor, în vederea identificării de măsuri menite să acopere deficitele existente și să permită îmbunătățirea expertizei în domeniu la nivel european.
Informații suplimentare:
La 25 februarie 2020 a fost înființat, la Berlin, Centrul European de Excelență dedicat gestionării civile a crizelor (”European Centre of Excellence for Civilian Crisis Management”), a cărei lansare oficială a avut loc la 17 septembrie 2020. Centrul a fost creat la inițiativa Germaniei, fiind unul dintre proiectele Președinției germane a Consiliului Uniunii Europene. La activitatea Centrului participă în prezent Germania, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Irlanda, Grecia, Regatul Țărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Suedia, Lituania, Slovacia, Cipru, România, Cehia, Ungaria și Letonia. Activitatea sa este complementară activității Serviciului European de Acțiune Externă și se realizează în cooperare cu acesta.