156369 – 11092020 –Comisia Europeană a prezentat evaluarea punerii în aplicare și a eficacității Codului de bune practici privind dezinformarea. Conform evaluării, codul s-a dovedit a fi un instrument foarte valoros, primul de acest fel la nivel mondial, și a oferit un cadru pentru un dialog structurat între actorii relevanți, menit să asigure o mai mare transparență a politicilor platformelor împotriva dezinformării în UE. În același timp, evaluarea evidențiază anumite deficiențe, cauzate în principal de caracterul de autoreglementare al codului.
Vicepreședintele pentru valori și transparență, Věra Jourová: ”Codul de bune practici a demonstrat că platformele online și sectorul publicității pot face foarte multe pentru a contracara dezinformarea atunci când sunt supuse controlului public. Însă platformele trebuie să fie mai răspunzătoare și mai responsabile; trebuie să devină mai transparente. A sosit momentul să nu ne mai limităm la măsuri de autoreglementare. Europa este cea mai potrivită să deschidă calea și să propună instrumente pentru o democrație mai rezilientă și mai echitabilă într-o lume tot mai digitală”.
Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, a declarat: ”Organizarea și securizarea spațiului nostru de informare digital au devenit o prioritate. Codul este un exemplu clar al modului în care instituțiile publice pot conlucra mai eficient cu întreprinderile din sectorul tehnologiei pentru a aduce beneficii reale societății noastre. Este un instrument unic prin intermediul căruia Europa își poate apăra mai ferm interesele și valorile. Combaterea dezinformării este o responsabilitate comună, pe care sectorul tehnologiei și cel publicitar trebuie să și-o asume pe deplin”.
Pe lângă evaluarea codului de bune practici, Comisia a publicat și primele rapoarte de referință cu privire la acțiunile pe care le-au întreprins părțile semnatare ale codului până la 31 iulie pentru a combate informațiile false și înșelătoare cu privire la coronavirus.
Comisia va adopta o abordare cuprinzătoare prin prezentarea a două inițiative complementare până la sfârșitul anului: un Plan de acțiune european pentru democrație, cu privire la care se va desfășura o consultare publică până la data de 15 septembrie, precum și un pachet legislativ privind serviciile digitale.