156487 – 22092020 – Miniştrii de Externe ai UE nu au ajuns la un acord pe tema sancţiunilor menite să pună presiune asupra preşedintelui bielorus Aleksandr Lukaşenko din cauza opoziţiei Ciprului, un blocaj care provoacă tot mai multă iritare în alte capitale europene, relatează DPA citată de Agerpres. Nicosia blochează măsurile – convenite luna trecută ca răspuns la frauda electorală şi reprimarea protestelor din Belarus – cerând noi acţiuni împotriva Turciei, pentru activităţile sale de explorare a zăcămintelor de gaz din Mediterana de Est.
Cele două chestiuni nu sunt direct legate, dar Cipru argumentează că Uniunea Europeană trebuie să acţioneze similar când răspunde încălcării unor principii fundamentale. Potrivit Nicosiei, Ankara încalcă legea şi ameninţă suveranitatea Ciprului.
Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat după discuţiile de luni, de la Bruxelles, că nu acuză Cipru pentru că nu şi-a dat votul, necesar pentru a asigura unanimitatea, şi că înţelege situaţia ciprioţilor.
Cu toate acestea, este crucial ca UE să adopte sancţiunile, întrucât „credibilitatea este în joc”, a spus el, adăugând că a vedea măsurile trecute a devenit un „angajament personal”.
Ministrul de externe finlandez Pekka Haavisto şi-a exprimat frustrarea pe Twitter, afirmând că ţara sa va fi gata să treacă la votul prin majoritate calificată pentru adoptarea măsurilor, în locul unanimităţii.
Omologul său leton, Edgars Rinkevics, a afirmat că situaţia este ”regretabilă” şi a postat pe Twitter că măsurile ”au fost luate ostatice”.
”Le transmite un semnal greşit bielorușilor, societăţilor noastre şi întregii lumi”, a adăugat el.
Înainte de începerea discuţiilor, Spania, România, Croaţia şi Lituania şi-au exprimat sprijinul pentru activarea sancţiunilor, notează dpa.
Borrell a mai spus că încă se discută dacă Lukaşenko să apară personal pe lista sancţiunilor.
Într-o decizie care a atras acuzaţii de amestec din partea Moscovei şi Minskului, Borrell şi cei 27 de miniştri de externe ai UE s-au întâlnit luni cu Svetlana Tihanovskaia la Bruxelles.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a spus că întâlnirea „este potrivnică scopului restabilirii stabilităţii”.
Premierul bielorus Roman Golovcenko a acuzat Occidentul că încearcă să alimenteze haosul în Belarus, o fostă republică sovietică din estul Europei. ”Ţara noastră se confruntă cu o presiune fără precedent din exterior”, a mai spus Golovcenko.