Acasă Externe Agenda Europeana UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus

UE nu recunoaște rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus

DISTRIBUIȚI

156106 – 20082020 – Membrii Consiliului European au discutat ieri despre situația din Belarus în urma alegerilor prezidențiale desfășurate la 9 august.

UE a urmărit evoluția situației din Belarus cu mare atenție și cu o îngrijorare crescândă, se arată într-un comunicat de presă. Alegerile din 9 august nu au fost nici libere, nici corecte; prin urmare, nu recunoaștem rezultatele acestora.

”Populația din Belarus are dreptul de a-și determina propriul viitor. Membrii Consiliului European își exprimă solidaritatea clară cu populația din Belarus în dorința acesteia de a-și exercita drepturile democratice fundamentale. Membrii Consiliului European condamnă violențele disproporționate și inacceptabile de care au dat dovadă autoritățile publice împotriva protestatarilor pașnici. Violențele trebuie evitate, iar toți cei care sunt deținuți în mod ilegal trebuie să fie eliberați imediat și necondiționat. Societatea civilă și actorii din opoziție implicați în discuțiile privind tranziția politică trebuie să fie protejați de arestări arbitrare și de violență. UE se așteaptă că va avea loc o anchetare completă și transparentă a tuturor acuzațiilor de abuzuri. UE va impune în curând sancțiuni împotriva unui număr substanțial de persoane responsabile de violențe, de represiune și de falsificarea rezultatelor alegerilor. Progresele înregistrate în ultimii ani în relația dintre UE și Belarus sunt periclitate. Orice deteriorare suplimentară a situației va avea un impact asupra relației noastre și va genera consecințe negative. Solicităm autorităților din Belarus să găsească o modalitate de ieșire din criză prin încetarea violențelor, prin detensionarea situației și printr-un dialog național incluziv. Numai un proces pașnic și democratic, susținut de o mass-media independentă și liberă și de o societate civilă puternică, poate oferi soluții durabile. Toate părțile, inclusiv statele terțe, ar trebui să sprijine un astfel de proces. Vom continua să urmărim îndeaproape situația și să fim pregătiți pentru a contribui la eforturile de a pune capăt crizei în mod pașnic. UE sprijină pe deplin propunerile OSCE de dialog în Belarus și este gata să ofere asistență pentru realizarea de progrese în legătură cu acestea”, se arată în comunicat.

Unele state membre au adus în discuție situația din estul Mării Mediterane și relațiile cu Turcia. ”Suntem din ce în ce mai îngrijorați de tensiunile în creștere și am subliniat nevoia urgentă de detensionare a situației. Ne-am exprimat solidaritatea deplină cu Grecia și Cipru și am amintit și reafirmat concluziile noastre anterioare cu privire la activitățile de foraj ilegale. Am convenit să revenim asupra acestor chestiuni în cadrul reuniunii noastre din septembrie. Toate opțiunile vor fi luate în considerare”, susține documentul.

De asemenea, evenimentele din Mali sunt deosebit de îngrijorătoare și pot avea un impact destabilizator asupra întregii regiuni și asupra luptei împotriva terorismului. UE solicită eliberarea imediată a prizonierilor și restabilirea statului de drept. UE acționează în deplină coordonare cu partenerii africani și internaționali și sprijină eforturile ECOWAS de a găsi o soluție în conformitate cu aspirațiile poporului malian. – Consilium.europa.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.