155948 – 08082020 – Romfilatelia propune colecționarilor o nouă temă filatelică dedicată Faunei, prin emisiunea de mărci poștale Cucuvele, care va intra în circulație miercuri, 12 august 2020.
Cucuvelele fac parte din familia Strigidae, care cuprinde circa 130 de specii de păsări răspândite aproape pe tot globul. Prezintă adaptări variate și, spre deosebire de păsările de pradă, strigiformele nu au gușă, penajul este moale și înfoiat, fapt ce le permite un zbor ușor fără nici un pic de zgomot. Gâtul este scurt, capul voluminos, ochii mari, orientați frontal și înconjurați de câte un disc de pene dispuse radiar, așa numitul „disc facial”. Ciocul este relativ scurt, mult curbat, îngropat la rădăcină în pene modificate, aspre, numite vibrize. Pot roti capul la 180°.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 1,90 lei este ilustrată Glaucidium passerinum (Linnaeus, 1758) – Cucuveaua pitică – ciuvică, care aparține familiei Strigidae, cea mai mică specie a acestei familii, abia de mărimea unui graur. Penajul este de culoare maronie, cu pete fine albe și dungi. Sprânceana este albă și scurtă.Habitatele preferate sunt reprezentate de pădurile de molid din zonele montane, nu neapărat dense, dar și de păduri de amestec. Cuibărește în scorburi și, mai ales, în cuiburi părăsite de ciocănitori.
Athene noctua (Scopoli, 1769) – Cucuvea este reprezentată pe timbrul cu valoarea nominală de 3,30 lei. Este una dintre cele mai comune specii de păsări răpitoare de noapte, întâlnită și în România, în mod special pe lângă locuințele omenești, dar destul de frecvent și în habitate naturale.
Este larg răspândită în centrul și sudul Europei, unde ocupă zonele cu păduri, cu maluri lutoase în care își poate găsi adăposturi, stâncării cu locuri descoperite în vecinătate etc.
Pe timbrul cu valoarea nominală de 5 lei este reprodusă Athene cunicularia (Molina, 1782) – Cucuveaua cu picioare lungi, sau cucuveaua de vizuină, o specie comună, larg răspândită în regiunile deschise din America de Nord, până în America de Sud.
Cucuveaua de vizuină are picioare mai lungi decât ale altor specii de cucuvele și este adaptată la viața terestră din preeria din America de Nord și pampasul din America de Sud. Se hrănește cu nevertebrate, șoareci, șobolani, păsări, broaște, șopârle, șerpi ș.a.
Sunt păsări monogame și cuibăresc în colonii. Habitatul de reproducere este reprezentat de pășuni deschise de tipul preeriilor, dar se adaptează bine și în zone antropizate ca aeroporturi, terenuri de golf, terenuri agricole, parcuri, ferme etc.
Ninox theomacha (Bonaparte, 1855) – Cucuveaua Guineză este ilustrată pe timbrul cu valoarea nominală de 19 lei. Este o specie de cucuvea care trăiește în pădurile insulei Noua Guinee, unde se întâlnește până la altitudini de aproximativ 1.500 m.
Este o cucuvea de talie medie, cu colorit cafeniu roșcat, cu ocru la cap, bărbie și partea inferioară a corpului și, precum majoritatea suratelor sale, prezintă un disc facial cenușiu-închis, cu sprâncene colorate mai deschis.
Romfilatelia mulțumește Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București pentru sprijinul documentar acordat la realizarea acestei emisiuni de mărci poștale.
Mapa filatelică este realizată în tiraj limitat de 203 exemplare și este echipată cu blocul emisiunii (conținând patru timbre cu perfor parțial, cu grafică în folio argint), precum și plicul „prima zi”, având ștampila „prima zi” aplicată în clar cu folio aur. Fiecare element este numerotat de la 001 la 203.
Emisiunea de mărci poștale Cucuvele va fi disponibilă începând de miercuri, 12 august 2020, în magazinele Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul online. Aceasta este completată de plicul „prima zi”, coala de 28 timbre, minicoala de 5 timbre + 1 vinietă și bloc de 4 timbre cu perfor parțial.