156156 – 24082020 – Firma Naguma Medical Supply, care a câștigat licitația pentru 115 milioane de măști care vor fi distribuite gratuit românilor din categoriile defavorizate, a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, că a livrat primele 10 milioane de măști, după ce cu o zi în urmă premierul Ludovic Orban amenința că va rezilia contractul. ”În acest weekend Ministerul Sănătății, prin Direcția de Sănătate Publică, a deschis noi centre pentru primirea măștilor medicale. Naguma va continua să distribuie măștile pe parcursul săptămânii, 10 milioane fiind livrate chiar astăzi. Măștile achiziționate vor fi distribuite gratuit de către Minister unui număr de 2,3 milioane de români din categorii sociale defavorizate”, se arată în comunicatul de presă al companiei, citată de G4 Media.
Premierul Ludovic Orban a declarat că a fost informat de ministrul Sănătății că a început livrarea măștilor și a precizat că firma care a câștigat contractul trebuie să livreze în următoarele 7 zile și restul măștilor, altfel contractul va fi reziliat.
Premierul le-a dat un ultimatum duminică celor de la Naguma Medical Supply, amenințându-i cu rezilierea contractului.
”Câştigătorul licitaţiei avea obligaţia ca, în termen de cinci zile, să depună scrisoare de garanţie, urmând să înceapă cele şapte zile de derulare a contractului. Suntem în situaţia în care câştigătorul licitaţiei nu a depus în termenul de cinci zile, crezând că beneficiază de clauza de remediere care este inclusă în contractul respectiv. Săptămâna următoare, Ministerul Sănătăţii va lua o decizie care e foarte clară – rezilierea contractului în cazul în care luni nu vin cu măştile cei care au câştigat licitaţia şi trecerea la firma de pe locul 2 pentru a livra măştile prevăzute în contract. (…) Am convingerea că Ministerul Sănătăţii va finaliza licitaţia şi măştile vor ajunge la persoanele vulnerabile pentru care am prevăzut banii respectivi şi i-am alocat din Fondul de rezervă al Guvernului”, a declarat Ludovic Orban, citat de Agerpres.
Şeful Executivului a explicat că licitaţia a fost contestată de trei firme, atât la CNSC, cât şi în instanţă, contestaţiile au fost respinse şi ulterior s-a trecut la semnarea contractului-cadru, apoi a celui subsecvent cu câştigătorul.