155580 – 13072020 – Trăim în vremuri complexe, în care opinia surselor neinformate din social media pare mai influentă și mai puternică decât vocile experților. Dacă situația este îngrijorătoare în momente normale, în perioade excepționale, ca în mijlocul unei pandemii globale, a ști în cine să ai încredere este cu atât mai important, pentru că poate deveni o problemă de supraviețuire. Asta pentru că succesul interacțiunilor sociale depinde în principal de încredere. Mai mult, din perspectiva elaborării politicilor publice, încrederea în cei care le stabilesc, în motivele lor și în conținutul acestor politici devin deosebit de importante pentru punerea lor în aplicare.
Maria Baghramian , MRIA (UCD), profesor de filozofie americană la University College Dublin și coordonator de proiect la PEriTiA: „Chiar și cele mai de bază activități din viața noastră de zi cu zi necesită dependență de tehnologii și abilități care nu sunt din sfera noastră de competență personală. Pe scurt, ducem o viață care depinde de cunoștințele experților și rareori ezităm să ne bazăm pe ei ori să le punem la îndoială competențele. Acest fapt este și mai pronunțat în sfera publică. Pentru a-și face treaba bine, factorii de decizie, atât în sectorul public, cât și în cel privat, trebuie să se bazeze pe cunoștințe de specialitate, date fiabile și proiecții bine informate. Informațiile de încredere sunt moneda care face ca roțile de elaborare a politicilor să se transforme fără probleme, iar experții sunt sursa acestor informații. Și aici vine problema încrederii. ” – Citiți interviul complet
Cu toate acestea, ascensiunea mass-media digitală (socială) și a politicii populiste care combate faptele bazate pe știință au introdus un element de îndoială în opinia experților și în elaborarea de politici științifice.
José van Dijck, MR, profesor la Universitatea din Utrecht și lider al grupului de analiză PEriTiA privind impactul mass-media asupra încrederii: „De exemplu, cum putem spune care informații despre Covid-19 sunt de încredere? Am asistat la faptul că dezinformarea sub formă de remedii false împotriva infecțiilor coronale a inundat rețelele de socializare (…). Oficialii guvernamentali care promovează surse de încredere s-au gasit în fața unei imense provocări în încercarea de a îmblânzi „infodemia”, în special în SUA și Brazilia ” – Citiți interviul complet
În PEriTiA (Politică, Expertiză și Încredere), un grup interdisciplinar de părți interesate, inclusiv filosofi, experți în politică, eticieni, psihologi, oameni de știință sociali și naturali, specialiști în media și organizații ale societății civile vor colabora pentru a examina rolul științei în politică și ce influențează încrederea oamenilor pe opinia experților.
Proiectul va fi organizat în trei etape diferite: în primul rând, o parte teoretică în care vor fi cercetate diferitele aspecte ale încrederii, precum etica, psihologia sau influența media asupra încrederii. Aceasta va fi urmată de o parte empirică a colectării și analizei datelor din sondaj în Irlanda, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Polonia, Italia și Franța, condusă în principal de sociologi. În cele din urmă, rezultatele fazelor anterioare vor fi utilizate pentru a informa recomandările și pentru a începe un dialog cu factorii de decizie și instituțiile publice.
Pentru a testa rezultatele, PEriTiA va folosi schimbările climatice, un subiect controversat care a fost supus dezinformării și părerilor conflictuale, soldat cu pierderea încrederii în opinia experților.
Prof. Bobby Duffy, director al Institutului de Politici de la King’s College London, conduce colectarea și analiza datelor PEriTiA : „ Știința climei este un domeniu crucial de expertiză, având în vedere poziția periculoasă pe care se află planeta, și mai mult decât atât, încrederea în expertiză este vitală , având în vedere nevoia persoanelor fizice și a altor părți interesate să își schimbe comportamentul, de urgență. Prin urmare, încrederea este vitală, precum este înțelegerea de unde vine neîncrederea și cum poate fi abordată. „ – Citiți interviul complet
Evident, COVID-19 a avut un impact asupra PEriTiA . Nu numai prin limitarea interacțiunii fizice între membrii echipei, dar și pentru că adus cu sine sarcini suplimentare de cercetare, specifice pandemiei . În acest context, PEriTiA își propune să înțeleagă încrederea în expertiză în timpul pandemiei COVID-19. În acest scop, vor fi colectate toate activitățile și observațiile membrilor PEriTiA legate de pandemie: de la discuții despre imigrație, la întrebări despre libertate, suveranitate și aplicații de urmărire a bolilor sau măsura psihologică a măsurilor preventive de blocare. Descoperirile lor sunt deja disponibile publicului printr-o secțiune desemnată a paginii web a proiectului .
Scopul final al proiectului este de a oferi un set de linii directoare pentru caracterizarea încrederii persoanelor implicate în luarea deciziilor sociale și politice, de la experți științifici la lideri politici și / sau sociali.
Prof. José van Dijck : „ Sper că acest proiect reunește perspective din diverse discipline pentru a ne ajuta să înțelegem cum funcționează procesele de consolidare a încrederii și cum pot fi orientate spre o mai mare coeziune socială și o democrație mai bună. Știu că acesta este un obiectiv extrem de ambițios, dar avem nevoie de acest tip de conexiuni interdisciplinare pentru a examina procesele de bază ale încrederii societății. Studierea impactului mass-media digitale este doar o mică parte din această ambiție mai mare, dar cred că este o contribuție importantă la înțelegerea țesăturii comunicării umane și a medianței sale tehnologice ”.