155655 – 17072020 – Un nou proiect condus de Europol și finanțat de Comisia Europeană se va concentra pe consolidarea capacității Armeniei, Azerbaidjanului, Belarusului, Georgiei, Moldovei și Ucrainei în combaterea mai eficientă criminalității organizate. Proiectul va contribui la reducerea criminalității și la crearea unui spațiu de viață mai sigur pentru cetățenii din regiune.
Catherine De Bolle , director executiv al Europol, a subliniat că
”Inițiativa este un pas important în dezvoltarea unei cooperări operaționale puternice și a încrederii între autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale UE și partenerii estici. Eforturile noastre aliniate vor aduce un răspuns mai puternic la provocările comune și la amenințările transfrontaliere cu care ne confruntăm. Colaborarea este crucială pentru a conecta punctele între rețelele criminale din UE și regiunea învecinată. Locul central al Europol în arhitectura europeană de aplicare a legii ne permite să conducem eficient acest proiect și să facilităm cooperarea în regiune”.
La rândul său, Lawrence Meredith , director pentru Vecinătatea Estică în cadrul Comisiei Europene, a declarat:
”Rețelele de criminalitate organizată funcționează lângă granițele naționale și destabilizează întreaga regiune. Abordarea criminalității organizate este o provocare comună a Uniunii Europene și a țărilor partenere. Prin consolidarea cooperării strategice și operaționale între Europol și țările partenere, suntem mândri să contribuim la succesele investigațiilor comune”.
Situate de-a lungul Mării Negre și făcând parte din „ruta heroinei” din Orientul Mijlociu în Europa, cele șase țări ale Parteneriatului Estic sunt amenințate de grupuri criminale organizate active în zonă. Aceste grupuri sunt implicate în contrabandă cu migranți, infracțiuni de proprietate organizată, trafic de persoane, arme de foc și trafic de droguri, spălare de bani și alte infracțiuni conexe, cum ar fi frauda documentară. Aceste sindicate criminale amenință nu numai siguranța și securitatea oamenilor, ci și stabilitatea regiunii Parteneriatului Estic și a întregii UE. O mai mare cooperare între autoritățile de aplicare a legii din statele membre ale UE și țările din vecinătatea estică este crucială pentru îmbunătățirea eficacității răspunsului comun la criminalitatea organizată peste granițe.
Țările Parteneriatului Estic se vor alătura operațiunilor împotriva grupurilor criminale din UE
Prin această inițiativă, Europol va sprijini în următorii patru ani cooperarea dintre autoritățile de aplicare a legii implicate atât la nivel strategic, cât și la nivel operațional. Finanțarea specială va permite țărilor Parteneriatului Estic să participe la activități operaționale împotriva uneia dintre cele zece cele mai importante amenințări la adresa securității UE enumerate în ciclul politic al UE. Țările Parteneriatului Estic vor putea participa la operațiuni în cadrul planurilor de acțiune EMPACT actualizate anual, care vizează grupările criminale active în cele zece zone prioritare ale criminalității pentru UE. Rețelele existente de schimb de informații și de cooperare operațională pot fi extinse în continuare în investigații comune pentru îmbunătățirea eficacității în combaterea criminalității transnaționale organizate.
În cadrul unei inițiative de cooperare a UE în valoare de 10 milioane de euro, UE a alocat 2,5 milioane de euro pentru sprijinirea proiectului care se va derula în următorii patru ani. Alte două componente sunt axate pe instruirea în domeniul aplicării legii și evaluarea amenințărilor (un proiect condus de CEPOL cu participarea Europol) și pe recuperarea bunurilor infracționale (gestionat de Institutul Interregional al Națiunilor Unite pentru Cercetarea Criminalității și Justiției – UNICRI).
Așa cum este descris în Comunicarea Uniunii Europene privind politica Parteneriatului estic de după 2020 , lupta împotriva criminalității organizate este o prioritate importantă pentru UE și țările partenere, care va continua. Un parteneriat care urmărește crearea unui mediu mai sigur pentru cetățenii din țările PaE și UE, bazat pe statul de drept și cooperarea reciprocă între agențiile de aplicare a legii.