155632 – 16072020 – Un pachet de șapte legi care vizează măsuri de debirocratizare ȋn beneficiul companiilor, ONG-urilor și persoanelor fizice, precum și creșterea accesul cetățenilor la informații de interes public, a fost depus de către Claudiu Năsui, deputat USR.
„În prezent, companiile din România trebuie să aștepte chiar și un an pentru operațiuni care ȋn alte state europene durează câteva zile sau care la noi funcționează după legi de la începutul anilor 90. Pentru a fi competitivi la nivel european, trebuie să oferim mediului de afaceri românesc aceleași condiții precum ȋn alte țări europene, iar inițiativele USR de debirocratizare urmăresc exact acest lucru”, a declarat Claudiu Năsui, deputat USR și membru în Comisia pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaților.
O primă lege din pachetul depus urmărește debirocratizarea activității ONG-urilor. Este vizată eliminarea obligativității depunerii declarației privind beneficiarii reali în cazul ONG-urilor și cuprinde, de asemenea, mai multe simplificări ale legislației actuale.
O altă problemă adresată este cea a debirocratizării contabilității microîntreprinderilor. Momentan, deși legea nu o cere, ANAF solicită raportări intermediare și de la întreprinderile mici. Proiectul de lege propus de Claudiu Năsui specifică faptul că micii contribuabili nu vor mai fi obligați să facă decât o singură raportare contabilă, anuală.
Al treilea proiect adresează unul din cele mai mari blocaje birocratice din legea societăților comerciale. Dintr-un exces de reglementare, orice vânzare a părților sociale într-un SRL durează minim 30 de zile, dar în practică se poate prelungi chiar și la peste un an de zile. Claudiu Năsui propune alinierea la standardul european, în care astfel de operațiuni simple să se execute imediat.
Printre anomaliile pe care pachetul actual de legi urmărește să le corecteze se numără și obligativitatea „declarației de adaos comercial”. Deși se poate practica orice adaos comercial, comercianții sunt obligați să afișeze și să declare nivelul acestuia, fiindcă prevederea a rămas uitată în vigoare într-una din primele legi din 1990, de pe vremea tranziției din comunism, când statul controla prețurile.
Deputatul USR propune și o debirocratizare a modului în care se plătește impozitul pe imobile pentru persoanele fizice care dețin imobilele cu destinație mixtă (și rezidențială, și ne-rezidențială). În prezent, această operațiune este costisitoare, fiind necesar un raport de expertiză pentru a determina valoarea impozitului pentru componenta ne-rezidențială. Legea USR simplifică calculul impozitului și elimină o bună parte din supra-birocrația cu care se confruntă contribuabilii.
Pentru facilitarea accesului cetățenilor la informațiile de interes public, deputatul USR propune ca Monitorul Oficial să fie disponibil în format PDF. În prezent, legile țării noastre sunt disponibile doar într-un program special de pe site-ul Monitorului oficial cu filigran. Accesul la lege trebuie să fie ușor și este datoria statului dacă nu poate să-l faciliteze, măcar să nu-l îngreuneze.
O altă măsură de transparentizare a statului este și crearea unui registru public al cererilor și răspunsurilor pe legea 544/2001 pe site-ul tuturor agențiilor statului, precum și un nou standard, liber și deschis, pentru aceste informații. În practică, instituțiile publice refuză ȋn mod abuziv să ofere informații sau utilizează diverse „portițe” pentru a nu răspunde solicitărilor.
Pachetul de legi depus astăzi continuă măsurile de debirocratizare a mediului de afaceri românesc și transparentizare a statului, după ce, săptămâna trecută, au fost adoptate două legi ȋn beneficiul mediului privat inițiate de Claudiu Năsui – una prin care se elimină obligativitatea depunerii declarației privind beneficiarul real în cazul firmelor constituite numai din persoane fizice și o alta prin care orice persoană fizică sau juridică va putea deține calitatea de asociat unic în mai multe societăți.