155771 – 26072020 – Şi în primul semestru al anului 2020, Poliţia de Frontieră Română a continuat urmărirea îndeplinirii atribuţiilor conferite de legislaţia naţională în vigoare, atât în ceea ce priveşte optimizarea supravegherii şi controlului la frontieră, cât şi combaterea eficientă a infracţionalităţii transfrontaliere.
Totodată, în vederea implementării măsurilor stabilite la nivel național pe linia prevenirii răspândirii infecției cu noul coronavirus, Poliţia de Frontieră Română a vizat atingerea următoarelor obiective:
fluidizarea traficului transfrontalier prin suplimentarea personalului care își desfășoară activitatea la controlul de frontieră, folosirea la capacitate maximă a infrastructurii punctelor de trecere, folosirea echipamentelor mobile de control în vederea creșterii capacității de procesare, contactarea autorităților de frontieră ale statelor vecine cu care se efectuează controlul în comun, pentru asigurarea de personal suficient în punctele de trecere;
monitorizarea modului de implementare a măsurilor de control la frontieră;
menținerea în perioada stării de alertă a măsurilor adoptate în activitatea specifică de control la frontieră stabilite anterior pentru gestionarea răspândirii infecțiilor pe teritoriul României a virusului Sars-Cov-2, înainte și pe timpul starii de urgență;
utilizarea eficientă a resurselor umane, prin prelucrarea personalului a modificărilor legislative care vizează înăsprirea regimului sancționatoriu al infracțiunilor contra sănătății publice.
De asemenea, în condiţiile afluxului masiv de migranţi către Europa occidentală, a fost necesară concertarea eforturilor pentru gestionarea eficientă a fenomenului la frontierele României, sens în care Poliţia de Frontieră s-a implicat activ în implementarea unui control sistematic în toate punctele de trecere şi supravegherea sporită a frontierei de stat.
Traficul de persoane şi mijloace de transport
Valorile de trafic înregistrate în punctele de control trecere frontieră, în prima jumătate a anului 2020, au fost de aproximativ 15 milioane treceri persoane (7.207.000 pe sensul de intrare şi 7.799.000 pe sensul de ieşire):
aproximativ 12,5 milioane cetăţeni U.E. (dintre care 9,5 milioane cetăţeni români, atât pe sensul de ieșire, cât și pe cel de intrare în țară)
aproximativ 2,5 milioane cetăţeni non-U.E.
Pe secţiuni de frontieră, situaţia aproximativa a valorilor de trafic pentru persoane, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, este următoarea:
2019
Ungaria | 6.154.000 |
Ucraina | 764.000 |
Moldova | 1.891.000 |
Bulgaria | 1.870.000 |
Serbia | 600.000 |
Aeroporturi | 3.645.000 |
Porturi | 82.000 |
În comparaţie cu aceeaşi perioadă 2019, când valorile de trafic persoane înregistrate la frontierele României au fost de 30.000.000, se înregistrează o scădere cu 50%.
Începând cu luna martie, o dată cu instituirea stării de urgenţă la nivel naţional ca urmare a pandemiei provocată de noul coronavirus, se observă scăderea valorilor de trafic persoane prin punctele de frontieră, minimul fiind atins în luna aprilie.
În perioada analizată, valorile de trafic pentru mijloacele de transport înregistrate în punctele de control trecere frontieră au fost de aproximativ 5.164.000 treceri ale autovehiculelor, cu 34,7% mai mici comparativ cu perioada similară 2019 (7.910.000 mijloace de transport).
În contextul scăderii traficului mijloacelor de transport, numărul automarfarelor care au tranzitat frontiera de stat a înregistrat o ușoară creștere (2,7%) comparativ cu perioada similară 2019 când au tranzitat frontiera aproximativ 2.236.000 de automarfare.
Acte ilegale constatate de P.F.R.
În prima jumătate a anului 2020, politistii de frontiera au constatat 7.739 fapte ilegale (3.547 infracţiuni şi 4.192 contravenţii). Din numărul total de infracţiuni – 3.547 – cele mai multe au fost înregistrate în domeniul migraţiei ilegale, urmate de braconaj, fals şi uz de fals si contrabandă cu bunuri de larg consum.
Cele mai multe fapte de natură penală au fost depistate la frontiera cu R. Moldova, numărul acestora reprezentând 21% din numărul de fapte penale constatate la frontiera României. De asemenea, comparativ cu perioada similară 2019, se constată creșterea semnificativă a numărului de fapte penale constatate la frontiera cu Ungaria (34,7%) și la frontiera cu Serbia (19,1%).
Totodată, în materie de constatare şi sancţionare a faptelor contravenţionale, în semestrul I 2020 s-au aplicat amenzi contravenţionale unui număr de 4.192 persoane în valoare de 2.420.000 lei, cele mai multe sancţiuni contravenţionale fiind aplicate la frontiera cu R. Moldova (33% din numărul total).
Combaterea migraţiei ilegale
În prima parte a anului 2020, în urma acţiunilor de supraveghere şi control ale frontierei de stat, poliţiştii de frontieră au depistat în zona de competenţă, 2.912 cetăţeni străini care au încercat să treacă ilegal frontiera de stat, din care 1.491 pe sensul de intrare în ţară şi 1.421 străini pe sensul de ieşire din ţară. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, au fost depistaţi acţionând ilegal la frontieră 1.194 cetăţeni străini – 660 pe sensul de intrare şi 534 pe sensul de ieşire, sens în care în acest an se înregistrează o creştere de 144% a numarului persoanelor depistate acţionând ilegal la frontieră.
Cel mai utilizat mod de încercare de intrare/ieşire ilegală în/din România a fost trecerea/tentativa de trecere ilegală la frontiera verde, peste 87% dintre migranţi recurgând la această metodă.
De asemenea, din numărul total al persoanelor implicate în migraţia ilegală, cele mai mai multe au fost organizate în 480 grupuri de migranţi în care au fost identificaţi 114 traficanţi. De asemenea, au fost depistate 119 persoane (cetăţeni români şi cetăţeni străini) implicate in activităţi de călăuzire.
Începând cu sfârșitul lunii octombrie 2016, ca urmare a intensificării trecerilor ilegale la frontiera cu Serbia, la nivelul Poliției de Frontieră au fost dispuse măsuri în vederea închiderii direcțiilor de deplasare ale migranților. Astfel, în 6 luni 2020 s-a reușit prevenirea intrării în țară a 10.400 persoane de origine afro-asiatică. La frontiera României au fost depistate acţionând ilegal (atât pe intrare cât şi pe ieşire) persoane provenind din: Siria, Afganistan, Maroc, Irak, Algeria, Egipt, Turcia, Tunisia sau India.
Combaterea infracţionalităţii transfrontaliere
- Pe linia combaterii traficului cu bunuri de larg consum
Traficul ilicit cu bunuri este în continuare în atenţia poliţiei de frontieră, fiind întreprinse măsuri împotriva persoanelor care au în intenţie eludarea legii vamale, pentru obţinerea de profituri substanţiale din vânzarea bunurilor transportate pe piaţa specifică de desfacere, astfel:
au fost constatate 312 infracţiuni de contrabandă şi fraudă vamală si 22 infracţiuni de natură economico – financiară, în urma cărora au fost reţinute în vederea confiscării bunuri în valoare de aproximativ 60,2 milioane lei;
au fost depistate 102 persoane în trecere/tentativă de trecere ilegală a frontierei (acestea nefăcând obiectul migraţiei ilegale) asupra cărora au fost descoperite bunuri care făceau obiectul contrabandei sau traficului ilegal cu bunuri. Mărfurile de contrabandă constau în cafea, ţigări, produse alimentare, produse electronice şi electrocasnice, confecţii, etc.
În producerea acestor ilegalităţi au fost implicate persoane provenind din Anglia, Bulgaria, Italia, Malta, Moldova, Olanda, Polonia, Serbia, Siria, S.U.A., Ucraina şi România.
Traficul ilegal cu ţigări
Traficul ilegal cu ţigări continuă să reprezinte una dintre principalele manifestări ale infracţionalităţii transfrontaliere, fenomen care are ramificaţii la nivelul întregii ţări. Astfel, în perioada analizată, poliţiştii de frontieră au reţinut în vederea confiscării peste 1.000.000 pachete ţigări cu o valoare de peste 13.100.000 lei, aproximativ 50 kg tutun, şi 25 kg tutun narghilea fiind identificate şi destructurate 5 grupuri organizate (conform Legii 39/2003) în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări în care au fost identificate 28 persoane. Persoanele implicate în traficul ilegal cu ţigări provin din România, R. Moldova, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Turcia şi Serbia.
Infracţiuni la regimul drepturilor de proprietate intelectuală
Pe linia dreptului de proprietate intelectuală, în perioada analizată au fost depistate 79 fapte de natură infracţională, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrătorii vamali – au depistat bunuri contrafăcute purtând mărci internaţionale protejate, după cum urmează:
24.341 articole de îmbrăcăminte şi lenjerie;
24.820 perechi încălțăminte;
7.598 produse cosmetice şi de parfumerie;
1.900 articole electronice și electrice;
1.427 articole de marochinărie;
9.880 jucării.
- Pe linia traficului cu autoturisme furate – în zona de competenţă a Poliţiei de Frontieră au fost descoperite 75 autovehicule care erau semnalate ca fiind furate în diverse ţări ale Uniunii Europene (61 autoturisme, 6 microbuze, 4 camion, 3 remorci şi 1 motocicletă). Persoanele implicate în această activitate ilicită sunt cetăţeni bulgari, englezi, greci, italieni, moldoveni, turci, ucraineni, polonezi, norvegieni şi români.
3.Pe linia traficului de droguri şi substanţe interzise
În perioada analizată, poliţiştii de frontieră – independent sau în colaborare cu lucrători ai structurilor cu competenţe pe linia combaterii traficului ilegal de droguri şi substanţe interzise – au depistat: 52 kg heroină, 1.267 grame canabis, 630 grame hașiș, 228 grame marijuana, precum şi alte stupefiante, anabolizante şi medicamente psihotrope.
- Pe linia combaterii braconajului piscicol – au fost constatate 669 infracţiuni privind braconajul piscicol şi aplicate 775 contravenţii, în valoare de peste 277.000 lei, fiind reţinute 40 ambarcaţiuni, 17 motoare barcă, 14.800 m. plase monofilament, 7.265 m. plase naylon, 7.450 kg peşte, 50 kg sturion și 61,6 kg icre.
Pe linia braconajului piscicol se constată scăderea cu 5% a numărului de fapte infracționale și creşterea cu 13% a numărului de fapte contravenționale.
Având în vedere situaţia mondială creată în contextul pandemiei Covid – 19, restricţiile instituite la nivel internaţional cu privire la circulaţia persoanelor precum şi măsurile imperative dispuse la nivelul statului român pentru limitarea răspândirii virusului pe teritoriul României au condus la scăderea semnificativă a traficului de persoane şi mijloace de transport prin punctele de trecere a frontierei, implicit la scăderea semnificativă a numărului de fapte infracţionale şi contravenţionale constatate în zona de responsabilitate a poliţiei de frontieră.
Totodată, Poliţia de Frontieră Română va continua să întreprindă măsuri ferme în toate zonele de competenţă în vederea depistării şi reţinerii persoanelor ce comit fapte ilegale, scopul fiind asigurarea securităţii naţionale şi a cetăţenilor.