155716 – 22072020 – Numărul cazurilor de coronavirus va continua să crească în România, consideră cercetătorii care trag un semnal de alarmă asupra asupra evoluției pandemiei în Capitală.
Octavia Jurma, cercetător și medic din Timișoara, pasionat de statistică, precizează că potrivit predicțiilor matematice ne putem aștepta ca numărul cazurilor noi de coronavirus raportate zilnic în Capitală să treacă de 300 până la sfârșitul lunii iulie și la 400 de cazuri noi la începutul lunii august.
“Am făcut în week-end o prognoză pentru Bucuresti la cererea unor colegi. Mi-au sarit câțiva dintre ei în cap că sunt alarmist cu 165 de cazuri noi pe zi dar situația pare să se precipite”, a declarat Octavian Jurma, în contextul în care marți autoritățile au raportat peste 150 de cazuri noi de coronavirus în Capitală.
Situația se înrăutățește mai repede decât prognoza luată în calcul de Guvern
De asemenea, Octavian Jurma a precizat că pandemia de coronavirus din România evoluează mult mai îngrijorător decât datele luate în considerare de către autoritățile centrale care se așteaptă la 1.600 de cazuri noi de coronavirus raportate zilnic în luna august.
“Situația la nivel național se înrăutățește mai repede decât prognoza din materialul de fundamentare al Guvernului și evoluează foarte aproape de scenariul pesimist. Ca să adauge la confuzie autoritățile par să oscileze între ”am fost luați prin surprindere” și ”totul e în regulă”, dar invariabil concluzia este ”nu noi suntem de vină”, a precizat pentru B1.ro medicul Octavian Jurma.
Acesta a realizat de curând o comparație între modul în care a evoluat pandemia de coronavirus în Suceava, considerat în urmă cu câteva luni epicentrul crizei sanitare din România și București.
Dacă în 2 aprilie, numărul total de cazuri din București era la 46% față de cel din Suceava, azi este la 102% și crește relativ lent dar constant. De asemenea, potrivit medicului timișorean, Argeș și Brașov au șanse reale să depășească Bucureștiul până la sfârșitul lunii iulie.
“Ne aflam acum pe un nou front ascendent al cărui aspect este mult mai amenințător decât valul din iunie. Cele doua sageti rosii arata diferenta dintre unghiul de atac.
Noul val este cel mai masiv și crește cel mai repede de la debutul monitorizării valorilor pe județe (2 aprilie) și a împins deja numărul de cazuri noi peste pragul de 100 de cazuri noi pe zi mai repde decat predicția iar evoluția reală continuă sa se situeze peste curba simularii.
Singura veste bună este că sunt semne firave că are loc o scădere a intensității care au fost incluse în predicție.
Sistemul de simulare îmi permite acum să introduc ipoteze care să reflecte intervenții politice, praguri naturale, observații empirice sau pur și simplu impresii subiective etichetate generic ”ipoteza descendența/ascendentă”.
Dacă această scădere a ratei de creștere se menține va depăși în săptămâna următoare pragul de 150 de cazuri noi pe zi, cu un vârf de peste 165 de cazuri noi în intervalul 24-26 iulie 2020 (începutul săptămânii viitoare)
Aspectul curbei și instinctul îmi sugerează că la acest nivel e probabilă o intervenție și am intodus o ipoteză, descendența. În lipsa ei, numerele cresc vertiginos și se poate trece de 300 de cazuri noi pe zi înainte de sfârșitul lunii.
Acest scenariu pesimist nu trebuie ignorat pentru că așa cum vedeți, simularea subapreciază deja destul de mult evoluția reală iar o corecție poate duce chiar și la peste 400 de cazuri noi pe zi la începutul lui august”, este predicția făcută de medicul timișorean Octavian Jurma, la începutul acestei săptămâni – Facebook.com/JurmaOctavian