155344 – 26062020 – Pandemia provocată de noul coronavirus a adus cu sine și amenințări la adresa democrației. Mai multe guverne din întreaga lume și-au întărit puterile în perioada stării de urgență, prin restricționări ale drepturilor omului și sporirea supravegherii din partea statului, ignorând adesea constrângerile legale și calendarul pentru restabilirea ordinii constituționale.
Acesta este mesajul cheie al „Apelului la apărarea democrației”, o scrisoare deschisă inițiată de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală din Stockholm (International IDEA) și Fondul Național pentru Democrație, din Washington-DC și susținută de 73 pro-instituții democratice, precum și de lideri politici și civici din întreaga lume, inclusiv 13 laureați ai Premiului Nobel și 62 de foști șefi de stat și guvern.
Scrisoarea urmărește creșterea gradului de conștientizare și mobilizarea cetățenilor și a factorilor de decizie pentru protejarea democrației – recunoscând că acesta este cel mai eficient sistem de gestionare a crizelor globale, protejând în același timp drepturile tuturor cetățenilor, în special a minorităților și a grupurilor vulnerabile.
„Actuala pandemie reprezintă o provocare globală formidabilă pentru democrație. Liderii autoritari din întreaga lume văd criza COVID-19 ca un nou câmp de luptă politic în lupta lor pentru stigmatizarea democrației ca fiind slabă și pentru a inversa câștigurile sale dramatice din ultimele decenii ”, se arată în scrisoare.
„Democrația este în pericol, iar persoanele căror le pasă de aceasta trebuie să aibă voința, disciplina și solidaritatea pentru a o apăra. În joc sunt libertatea, sănătatea și demnitatea oamenilor de pretutindeni”.
Deși nu este surprinzător faptul că regimurile autoritare folosesc criza pentru a-și întări puterea, unele democrații au introdus, de asemenea, puteri de sporite pentru guverne, fără garanțiile necesare pentru a se asigura că măsurile pot fi reduse, se mai arată în scrisoare.
„Această demonstrație fără precedent de solidaritate globală este un semn că democrația, în timp ce este amenințată, este de asemenea rezistentă”, spune Carl Gershman, președintele Fondului Național pentru Democrație și unul dintre semnatari.
Pandemia și mișcarea globală pentru egalitatea rasială au arătat că democrația este mai importantă ca niciodată.
Democrația permite societății civile să se mobilizeze pentru a se confrunta cu inegalitățile, pentru ca problemele politice să fie dezbătute în mod deschis, pentru ca informațiile de încredere să circule liber, iar guvernele să fie responsabile față de cetățeni – toate instrumente esențiale pentru a face față cu succes situației actuale de urgență pentru sănătatea publică și consecințelor sale.
„Acum este momentul în care toți trebuie să ne sprijinim pentru democrație. Trebuie să explicăm tuturor ceea ce este în joc și că nu vom permite liderilor cu tendințe autoritare să folosească această criză sau altele pentru a-și crește puterea și pentru a ne reduce drepturile. Trebuie să apărăm democrația – fie la urne, fie în mass-media sau pe străzi ”, spune Kevin Casas-Zamora, secretar general al International IDEA.
Textul apelului și lista semnatarilor AICI