154673 – 19052020 – USR a sesizat Curtea Constituțională în privința legii care instituie privilegii pentru biserici și asociațiile cultelor religioase la comasarea terenurilor, proiect susținut de toate celelalte partide parlamentare, cu excepția USR și UDMR. În loc să sprijine agricultorii să comaseze terenuri și să dezvolte agricultura, statul se va ocupa să comaseze terenurile doar pentru biserici.
”Sub masca unor intenții nobile, comasarea terenurilor și sprijin pentru micii fermieri, legea discriminează fățiș toți producătorii agricoli români, indiferent de forma de organizare, instituind privilegii doar pentru biserici și pentru asociațiile inființate de acestea”, a declarat deputatul USR de Bihor, Silviu Dehelean.
Legea prevede că:
- Terenurile fărâmițate și răspândite deținute de biserici vor putea fi trecute în proprietatea statului iar în schimb se vor primi terenuri comasate, parcele de dimensiuni mari
- Nu se vor plăti diferențe de valoare între terenurile schimbate. Astfel în schimbul unor terenuri fără acces și lipsite de utilități, la distanță de așezări, biserica va putea primi terenuri extravilane de-a lungul drumurilor importante sau la marginea marilor orașe, fără să plătească nicio diferență.
- Bisericile vor putea primi teren chiar și atunci când nu vor da teren la schimb, ci doar drepturi litigioase sau adeverințe – adică chiar și atunci când nu au în proprietate terenul cu Titlu de proprietate.
”Practic, legea va lăsa Agenția domeniilor statului fără cele mai bune terenuri, iar în schimb va accepta terenuri farâmițate și dispersate, în cazul bun, drepturi litigioase sau adeverințe lipsite de valoare, în cazul rău. Mai mult, prin prevederea potrivit căreia nu se plătește diferență de valoare pentru terenurile schimbate, acest proiect facilitează tunuri de genul celui care făcea carieră nu demult, avându-i ca protagoniști pe un fost parlamentar român, proprietar de club de fotbal, și Ministerul Apărării Naționale. Anul trecut Dragnea voia să dea 65.000 de ha de păduri cultelor religioase, acum au votat o lege prin care terenurile mai valoroase de la Agenția domeniilor statului trec în proprietate privată a bisericilor”, a explicat deputatul Silviu Dehelean.
Sesizarea de neconstituționalitate inițiată de USR a fost semnată și de deputați UDMR și deputați independenți și ai minorităților.
România nu a finalizat nici după 30 de ani procesul de retrocedare al proprietăților. În cadrul unuia dintre cele mai importante proiecte de infrastructură al României – cadastrul general – România a reușit performanța de a avea finalizate măsurătorile în 86 de UAT-uri din 3.181!
Una dintre legile menite să realizeze comasarea terenurilor pentru dezvoltarea agriculturii, Legea 17, adoptată de Parlament în 2014, nu este nici în prezent aplicată: statul român nu a folosit niciodată dreptul de preemțiune și în baza acestei legi nu s-a aplicat nici măcar o sancțiune.
Parlamentarii USR au depus proiecte de lege prin care au încercat să fixeze tarifele pe care le plătesc oamenii pentru lucrări de cadastru, în așa fel încât să nu mai fie majorate de ANCPI, precum și să ofere scutiri de taxe pentru anumite operațiuni de cadastru, cum ar fi alipierea terenurilor din extravilan. Proiectele au ca scop terminarea procesului de cadastrare, care blochează proiectele noi de investiții, dar ambele au fost puse la sertar în Parlament.