154828 – 29052020 – Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, a susţiut, o conferinţă de presă la sediul Guvernului, alături de vice-premierul Raluca Turcan, pentru lansarea apelului de proiecte Innotech Student, prin care se încurajează antreprenoriatul tinerilor români.
Proiectul prevede finanțarea schemelor antreprenoriale ale studenților români din numeroase domenii care sunt inovatoare și aduc o valoare adăugată reală. Acesta își propune să încurajeze studenții să își pună în practică viziunea, dar și spiritul lor antreprenorial.
Apelul de proiecte va fi lansat în cadrul Programului Operațional Capital Uman și va avea o alocare de 20 milioane euro.
Cum vor fi acordate granturile?
Banii vor fi acordați în două tranșe – 75% la înființarea companiei, iar cea de-a doua, de 25%, în momentul în care antreprenorii vor face dovada că pot realiza profituri de 30% din grantul inițial de 75%. În primul an de activitate vor fi finanțate și salariile angajaților firmelor înființate.
Cine vor fi administratorii de grant?
- Administratorii de grant vor putea fi următoarele instituții/entități:
- Instituţii de învăţământ superior publice şi private, acreditate;
- Şcoli doctorale şi graduale cu personalitate juridică, inclusiv parteneriate intre acestea și sectorul privat/ centre de CDI;
- Institute/centre de cercetare acreditate, inclusiv institute de cercetare ale Academiei Române;
- Academia Română;
- Asociaţii profesionale;
- Camere de comerţ şi industrie;
- Instituții și organizații membre ale Pactelor Regionale și Parteneriatelor Locale pentru Ocupare și Incluziune Socială;
- Furnizori de formare profesională continuă autorizaţi, publici şi privaţi;
- Organizaţii sindicale şi patronate;
- Membri ai Comitetelor Sectoriale şi Comitete Sectoriale cu personalitate juridică;
- ONG-uri;
- Parteneriate între categoriile mai sus menționate.
Ce valoare au finanțările pe care le vor putea accesa?
Buget apel: 20 milioane euro
Valoare proiect: max. 2 milioane euro. Min. 70% din bugetul proiectului va fi alocat subvențiilor pentru înființarea afacerilor (cheltuieli care intră sub incidența ajutorului de minimis).
Valoarea maximă acordată pentru planurile aprobate este de 100.000 euro/ plan de afaceri, reprezentând maximum 100% din totalul cheltuielilor eligibile, și se acordă numai întreprinderilor înființate de persoanele ale căror planuri de afaceri sunt selectate.