154620 – 15052020 – Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a publicat, pe site-ul propriu, în vederea consultării de către publicul interesat, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea normelor tehnice de funcționare ale Sistemului Informațional Integrat de Urmărire a Materialelor Lemnoase – SUMAL. Acest demers reprezintă un nou pas important pentru operaționalizarea noului SUMAL, cel mai important instrument pe care îl vom avea la dispoziție în lupta noastră cu tăierile ilegale de pădure.
Pentru o perioadă de zece zile, toți cei interesați pot consulta proiectul de act normativ și transmite comentarii, sugestii și opinii către Minister.
Noul versiune aduce inovații care ajută, pe de o parte, munca de combatere a tăierilor ilegale dar și, foarte important, simplifică enorm munca lucrătorilor silvici din teren.
Astfel, odată cu implementarea SUMAL 2.0, se vor elimina o sumedenie de registre, rapoarte și hărți cerute de lege, multe dintre ele redundante. Estimăm că noile soluții vor reduce birocrația și timpul consumat ineficient cu cel puțin 50% față de situația de astăzi.
Cu noul SUMAL va putea fi urmărit, în timp real, prin coordonate GPS, orice transport de masa lemnoasă din punctul de încărcare până în punctul de descărcare. În acest fel, va fi extrem de dificil să mai apară acele escale ilegale realizate cu același aviz.
SUMAL 2.0 obligă și la încărcarea de fotografii, din mai multe unghiuri, ale lemnului încărcat, pentru orice transport din România, precum și însemnarea, în pădure, parchetelor de masă lemnoasă cu coordonate GPS, înainte de a se efectua tăierea.
Mai mult, în noul SUMAL se vor putea vedea zilnic toate volumele de material lemnos din orice depozit din țară. În plus, cantitățile de lemn din depozite vor fi actualizate automat de SUMAL 2.0, fără să mai poată fi făcute uitate alte volume.
Cu aceste funcții, dar și cu altele, pădurea românească va fi sub lupă în timp real, iar autoritățile de control vor putea interveni la fiecare alarmă forestieră. Iar acei agenți economici și acei silvicultori care vor o industrie debirocratizată și mai eficace se vor putea bucura de eliminarea unui număr însemnat de documente redundante.