154495 – 07052020 – ”Acum este momentul să fim îndrăzneți și ambițioși cu privire la acțiunile sprijinite de bugetul UE. Parlamentul dorește să fie un actor-cheie al acestui proces, împreună cu alte instituții, pentru a contribui la transformarea bugetului în cel mai bun instrument menit să sprijine economia europeană și cetățenii săi. Trebuie să se ajungă urgent la un acord cu privire la planul de redresare și la următorul buget multianual”, a spus președintele Parlamentului European, David Sassoli, privind planul UE de redresare care va fi ancorat în următorul buget european multianual.
Deputații europeni au stabilit obiective foarte ambițioase înainte de actuala criză. ”Nu este momentul acum să ne diminuăm ambițiile și să acceptăm un plan și un buget care să nu fie la înălțimea provocărilor viitoare. Pachetul de redresare trebuie să fie semnificativ și să aducă valoare adăugată, și trebuie de asemenea integrat într-un CFM puternic. Nu trebuie uitate investițiile pe termen lung și obiectivele strategice. Criza a agravat dezechilibrul dintre regiunile europene, iar planul de redresare trebuie să contribuie la reducerea acestui decalaj. Trebuie să punem acum la dispoziție mijloacele necesare statelor membre, companiilor și lucrătorilor afectați. Aceste acțiuni nu trebuie întârziate. În calitate de autoritate bugetară, Parlamentul European trebuie să fi implicat în elaborarea planului de redresare. De asemenea, vom analiza cu atenție propunerea revizuită privind CFM și reiterăm solicitarea unui plan de contingență. Deputații europeni trebuie să aibă un cuvânt puternic asupra direcției în care vor fi investiți banii, deoarece aceștia reprezintă cetățenii și binele comun. După cum a demonstrat încă de la începutul acestui mandat, Parlamentul nu are doar un rol decorativ. Majorarea plafoanelor pentru resursele proprii anunțată de Comisie este un lucru pozitiv, însă ar trebui să devină permanentă și să fie însoțită de noi tipuri de resurse proprii, aspect ce rămâne o condiție prealabilă pentru orice acord privind CFM. Întreaga Europă este foarte afectată de criza actuală. Este nevoie ca liderii europeni să se ridice la înălțimea provocărilor. Trebuie să îi protejăm pe cei mai vulnerabili dintre noi. Mai mult ca niciodată, Europa trebuie să fie mai puternică și să acționeze în beneficiul tuturor europenilor, care își îndreaptă ochii către noi în această perioadă critică”.
Parlamentul European va adopta în sesiunea plenară de săptămâna viitoare o rezoluție referitoare la planul de redresare.
Cadrul financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027 va fi în centrul acestei rezoluții, iar Parlamentul European va insista cu privire la menținerea rolului său, in vederea asigurării controlului democratic, a transparenței și a responsabilității.
Săptămâna viitoare, Parlamentul European va vota de asemenea un raport legislativ care propune un plan de contingență.
După ce Comisia va prezenta noile sale propuneri, Parlamentul va fi pregătit să reacționeze rapid și să definească mandatul de negociere al Parlamentului în ședința plenară din iunie.