154058 – 03042020 – Grupul de experți al Consiliului Europei pentru Acțiunea împotriva Traficului de Persoane (GRETA) a dat publicității astăzi raportul anual, care indică o creștere cu aproape 50%, între 2015 și 2018, a numărului victimelor traficului de persoane.
Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile din cele 47 de țări semnatare ale Convenției împotriva traficului de persoane a Consiliului Europei, în 2018 au fost identificate 15.310 persoane victime ale traficului, comparativ cu 10.598 de victime identificate în 2015.
În ceea ce privește România, Raportul arată o scădere aproape la jumătate a numărului de persoane identificate ca victime ale traficului de persoane, de la 880 în 2015, la 497, în 2018.
„Diferite țări numără victimele traficului de persoane în modalități diferite, dar datele disponibile sugerează că a existat o creștere considerabilă a numărului de persoane identificate ca victime ale acestei crime oribile„, a declarat președintele GRETA, Davor Derenčinović.
„Natura ascunsă a traficului de persoane și faptul că am găsit probleme cu procesul de identificare în multe țări sugerează că numărul real al victimelor poate fi de fapt mult mai mare. Este crucial ca autoritățile relevante să își intensifice eforturile pentru a combate traficul de persoane și pentru a oferi asistența și sprijinul la care victimele au dreptul legal. ”
Raportul de astăzi revizuiește punerea în aplicare a Convenției Consiliului Europei privind acțiunea împotriva traficului de ființe umane de către țările în cauză, la 12 ani de la intrarea în vigoare a convenției, pe baza celui de-al doilea raport de evaluare întocmit de GRETA.
Raportul evidențiază identificarea copiilor victime ale traficului și măsurile de asistență oferite copiilor victime drept cele mai mari lacune în punerea în aplicare a convenției.
Măsurile de asistență a victimelor, în general, și eșecul de a oferi o perioadă de recuperare și reflecție adecvată victimelor sunt, de asemenea, subliniate ca fiind probleme răspândite, pe lângă deficiențele în identificarea victimelor traficului pentru toate formele de exploatare și obstacolele care împiedică victimele să obțină despăgubiri.
Raportul arată, de asemenea, că pedeapsa aplicată traficanților rămâne nesatisfăcătoare. Numărul proceselor și condamnărilor este încă scăzut în multe țări, iar sentințele impuse uneori nu sunt suficient de descurajante. În plus, confiscarea bunurilor traficanților rămâne prea rară.
Cu toate acestea, GRETA a observat anumite îmbunătățiri în implementarea convenției. De exemplu, s-a înregistrat o creștere a numărului de țări cu dispoziții legale specifice care permit nepedepsirea victimelor pentru faptele ilegale săvârșite ca urmare a traficului.
De asemenea, a existat o creștere a numărului de țări care incriminează utilizarea serviciilor victimelor traficului de persoane care știu că acestea au fost traficate.
Alături de raportul anual, GRETA a publicat și o declarație cu privire la pericolele pandemiei coronavirusului în raport cu traficul de persoane.
Declarația atrage atenția asupra dificultăților deosebite cu care se confruntă victimele traficului, inclusiv riscul lipsei de locuință, reducerea serviciilor de asistență furnizate de ONG-urile anti-trafic și pericolul ca victimele invizibile să poată fi din nou traficate.
GRETA reamintește liderilor obligația legală și morală de a nu împiedica drepturile și protecția persoanelor vulnerabile în timpul crizei, inclusiv a victimelor traficului de persoane, și de a se asigura că miile de femei, bărbați și copii care sunt victime ale traficul de persoane, care sunt aproape invizibili, nu sunt neglijate.