154442 – 28042020 – Pentru a contracara epidemia cauzată de noul coronavirus și efectele acesteia, Italia a transmis Comisiei Europene o cerere preliminară de sprijin financiar din Fondul de solidaritate al UE, iar în săptămânile următoare să transmită detalii suplimentare. Statele membre ale UE pot solicita sprijin din Fondul de solidaritate al UE din motive de urgență sanitară, după ce, la 1 aprilie 2020, Comisia a lansat o Inițiativă pentru investiții în răspunsul la coronavirus..
Comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, a declarat: „Italia este în prezent statul membru cel mai grav afectat de criza cauzată de noul coronavirus și este prima țară care solicită ajutor din Fondul de solidaritate al UE în acest context. Prin sfera sa de cuprindere vastă, care include de acum și urgențele în domeniul sănătății publice, fondul face parte din instrumentele pe care Comisia le-a instituit rapid pentru a reduce presiunea asupra bugetelor statelor membre, ca o dovadă concretă a solidarității europene în aceste vremuri dificile.”
Până la 24 iunie 2020, Comisia va colecta tate cererile asociate crizei determinate de noul coronavirus, după care, pentru a asigura tuturor cazurilor un tratament echitabil, le va evalua în cadrul unui pachet pe care îl va înainta Parlamentului European și Consiliului. Comisia va trata toate cererile într-un singur pachet și nu pe baza principiului „primul venit, primul servit”. Această abordare asigură distribuirea justă și echitabilă a resurselor disponibile pentru toate statele membre care sunt afectate cel mai grav de această situație sanitară de urgență.
Ca parte a Inițiativei pentru investiții ca reacție la noul coronavirus, Comisia a propus, la 13 martie 2020, extinderea sferei de cuprindere a Fondului de solidaritate al UE, astfel încât să poată oferi sprijin financiar nu doar în urma unor dezastre naturale, ci și în cazul unor urgențe sanitare majore. Această propunere a fost aprobată de Parlamentul European și de Consiliu și a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020.
Pentru 2020, fondul are la dispoziție 800 milioane euro pentru a oferi ajutor financiar țărilor UE grav afectate de această criză. Sprijinul financiar vizează reducerea presiunii financiare determinate de măsurile imediate de răspuns, cum ar fi furnizarea de asistență medicală și achiziționarea de echipamente medicale, sprijinirea grupurilor vulnerabile, măsuri de limitare a răspândirii bolii, ridicarea nivelului de pregătire etc.
Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) este principalul instrument de care dispune UE pentru a face faţă catastrofelor naturale majore şi pentru a-şi manifesta solidaritatea cu regiunile din Europa afectate de dezastre. Fondul a fost creat ca reacţie la inundaţiile devastatoare care au lovit Europa Centrală în vara anului 2002. De atunci, a fost utilizat în cazul a 80 de dezastre de diverse tipuri: inundaţii, incendii forestiere, cutremure, furtuni şi secetă. Până în prezent, au fost sprijinite 24 de ţări europene diferite, suma totală alocată depăşind 5 miliarde de euro.
Cererile statelor trebuie să ajungă la Comisie în termen de 12 săptămâni de la data primelor pagube cauzate de dezastru.
Este recomandabil ca organismul responsabil de întocmirea cererii să stabilească, cât mai curând, un contact direct cu serviciul responsabil din cadrul Direcţiei Generale Politică Regională, care poate oferi consultanţă de specialitate utilă pentru o accelerare a procedurii.
De îndată ce fondurile devin disponibile în bugetul UE, ajutorul este plătit imediat, într-o singură tranşă, după semnarea unui acord între Comisie şi statul beneficiar. După efectuarea plăţii, statul afectat răspunde de implementare, inclusiv de selectarea operaţiunilor, precum şi de auditarea şi monitorizarea acestora. Măsurile de urgenţă pot fi finanţate retroactiv, începând cu ziua în care a survenit dezastrul.
De reţinut că FSUE nu este un instrument de reacţie rapidă vizând înlăturarea efectelor unui dezastru natural. Ajutorul financiar nu poate fi acordat statului solicitant decât pe baza unei cereri şi a unui proces bugetar care poate dura câteva luni.