154086 – 06042020 –
În intervalul 5 aprilie ora 16.00 – 6 aprilie ora 16.00, un număr de 2.029 militari și 422 mijloace tehnice au acționat în București și în țară, în 414 misiuni de întărire a prezenței și asigurare a fluidizării traficului la punctele de trecere a frontierei de la Siret (Suceava), Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Vama Veche și Ostrov (Constanța), Giurgiu (Giurgiu), Bechet și Calafat (Dolj), Porțile de Fier 1 (Mehedinți), Stamora Moravița, Jimbolia și Cenad (Timiș), Nădlac 1, Nădlac 2 și Vărșand (Arad), Petea și Halmeu (Satu Mare), transport de echipamente medicale și alte materiale, însoțire convoaie de transport persoane, anunță Ministerul Apărării Naționale.În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 145 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.
În același interval, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” au fost prelucrate un număr de 145 teste pentru depistarea infectării cu SARS-CoV-2.
Până la acest moment, militarii Armatei României au preluat de la Jandarmeria Română 62 de obiective în pază, în municipiul București și în alte 20 de județe.
Militarii Batalionului 202 Apărare CBRN (Intervenție la Dezastre) „General Gheorghe Teleman”, din subordinea Diviziei 2 Infanterie „Getica”, continuă misiunile începute vineri, 3 aprilie, în sprijinul autorităților locale din municipiul Suceava pentru decontaminarea și dezinfectarea căilor rutiere şi a spaţiilor exterioare din curtea Spitalului Judeţean de Urgenţă din municpiul Suceava, se mai arată în comunicat.
În perioada 3-6 aprilie, militari ai Batalionului 1 CIMIC (cooperare civili-militari) din București, au distribuit în continuare pachete cu produse alimentare și de igienă persoanelor vârstnice din zone afectate de coronavirus din județul Suceava.
Prin regulile stabilite de cadrul legislativ (OUG 1/1999, cu modificările și completările ulterioare), coordonarea la nivel național a tuturor acțiunilor circumscrise implementării măsurilor stabilite prin decretul de instituire a situației de urgență revine Ministerului Afacerilor Interne. Ministerul Apărării Naționale are rol de sprijin și au fost luate toate măsurile pentru asigurarea forțelor și mijloacelor MApN în situațiile în care va fi necesară alocarea lor, pe tipurile de misiuni pentru care vor exista solicitări.
Militarii sunt pregătiți să sprijine autoritățile în zonele unde va fi necesară intervenția armatei.