154266 – 15042020 – Joi, Parlamentul va vota, în sistem online, decretul președintelui Klaus Iohannis de prelungire a stării de urgență cu 30 de zile. Liderii Pro România și ALDE, Victor Ponta și Călin Popescu-Tăriceanu au anunțat că se opun prelungirii măsurilor de restricție până pe 14 mai, însă adoptarea decretului depinde de voturile PSD. Conform unor surse din partid, astăzi, social-democrații discută într-o ședință a CEx despre cum se vor poziționa față de solicitarea șefului statului. Dacă Parlamentul nu încuviinţează starea instituită, preşedintele României revocă de îndată decretul, măsurile dispuse încetându-şi aplicabilitatea, conform Legii 453/2004.
Surse din cadrul PSD au declarat însă pentru Digi24.ro că, cel mai probabil, parlamentarii PSD vor vota pentru prelungirea stării de urgență. ”Nu ne putem asuma creșterea numărului de cazuri, chiar dacă suntem nemulțumiți de măsurile luate de guvern. Dacă nu trece decretul vom fi arătați cu degetul”, au declarat sursele citate.
”Va exista mâine o consultare destul de largă cu fiecare județ în parte, ca și poziție a fiecăruia în ceea ce privește prelungirea stării de urgență. Există viziuni diferite. Dar să nesocotești necesitatea stării de urgență nu e un lucru pe care cred că și-l poate asuma cineva. Evident că este nevoie în continuare de măsuri restrictive în ceea ce privește circulația populației, măsuri pentru protejarea sănătății populației. Eu personal nu cred că se va putea întâmpa acest lucru (blocarea decretului de către PSD – n.red.). Dar Guvernul trebuie să înțeleagă că nu face suficient pentru România și pentru economia României în special. Dacă Guvernul nu va înțelege strigătul partidelor parlamentare din România, atunci este obligatoriu ca Parlamentul să se pună cu adevărat în funcțiune și să revină la muncă și să legifereze urgent peste ordonanțele proaste date de guvern sau să legifereze legi noi pentru domeniul economic”, a declarat președintele PSD Maramureș, Gabriel Zetea, pentru Digi24.ro.
Solicitările social-democraților pentru guvern au fost trimise și premierului într-o scrisoare semnată de Marcel Ciolacu, Victor Ponta, Călin Popescu-Tăriceanu, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian. Aceștia au cerut o comunicare mai bună între Executiv și Parlament.
USR, PMP și UDMR susțin măsurile decretate de președinte.