154037 – 02042020 – Salvarea vieții și susținerea mijloacelor de trai în această perioadă de criză acută sunt primordiale. Comisia Europeană își mărește în continuare răspunsul, propunând crearea unui instrument de solidaritate (numit SURE) de 100 de miliarde de euro pentru a ajuta lucrătorii să își păstreze veniturile și pentru a ajuta întreprinderile să supraviețuiască. De asemenea, se propune redirecționarea tuturor fondurilor structurale disponibile către răspunsul la coronavirus.
Agricultorii și pescarii vor primi, de asemenea, sprijin, la fel și cei mai defavorizați. Toate aceste măsuri se bazează pe bugetul actual al UE, care, pe termen lung, trebuie să fie puternic și flexibil.
Comisia va depune eforturi pentru ca UE să poată conta pe un buget atât de puternic pentru a se redresa.
Focarul de coronavirus testează Europa în moduri care ar fi fost de neconceput abia acum câteva săptămâni. Adâncimea și lărgimea acestei crize necesită un răspuns inegalabil ca intensitate,
viteză și solidaritate.
În săptămânile trecute, Comisia a acționat pentru a oferi statelor membre toată flexibilitatea de care au nevoie pentru a sprijini financiar sistemele de sănătate, întreprinderile și lucrătorii. A acționat pentru a coordona, accelera și consolida eforturile de achiziție a echipamentelor medicale și a direcționat finanțarea cercetării către dezvoltarea unui vaccin. S-a lucrat neobosit pentru a se asigura că mărfurile și lucrătorii transfrontalieri pot continua să se deplaseze în toată UE, pentru a menține funcționarea spitalelor, îtreprinderile și aprovozionarea cu alimente.
De asemenea, sprijină și va continua să sprijine repatrierea cetățenilor UE, a familiilor lor și a rezidenților pe termen lung în Europa din întreaga lume.
În acest sens, Comisia își exprimă convingerea că singura soluție eficientă pentru criza din Europa este una bazată pe cooperare, flexibilitate și, mai ales, solidaritate, iar propunerile de astăzi sunt la un nou nivel.
Comentând propunerile adoptate astăzi, președintele von der Leyen a declarat: „În această criză, doar cele mai puternice dintre răspunsuri vor face acest lucru. Trebuie să folosim toate mijloacele la dispoziția noastră. Fiecare euro disponibil din bugetul UE va fi redirecționat pentru a-l aborda, fiecare regulă va fi facilitată pentru a permite finanțării să curgă rapid și eficient. Cu un nou instrument de solidaritate, vom mobiliza 100 de miliarde de euro pentru a menține locurile de muncă și afacerile. Prin aceasta, unim forțele cu statele membre pentru a salva vieți și a proteja mijloacele de trai. Aceasta este solidaritatea europeană”.
Inițiativa SURE: 100 de miliarde de euro pentru a menține locurile de muncă și afacerile
Trebuie să amortizăm lovitura economică pentru ca economia UE să fie gata să repornească atunci când condițiile o vor permite. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să menținem locurile de muncă, iar afacerile să funcționeze.
SURE este răspunsul Comisiei la acest lucru: un nou instrument care va oferi împrumuturi de până la 100 de miliarde de euro către țările care au nevoie de acesta pentru a se asigura că lucrătorii primesc un venit și întreprinderile își păstrează personalul. Acest lucru permite oamenilor să își plătească în continuare chiria, facturile și cumpărăturile alimentare și ajută la asigurarea unei stabilități mult necesare economiei.
Împrumuturile se vor baza pe garanții acordate de statele membre și vor fi direcționate către urgențe. Toate statele membre vor putea folosi acest instruent, dar este important să fie folosit pentru cei puternic afectați.
SURE va susține scheme de lucru cu timp redus și măsuri similare pentru a ajuta statele membre să protejeze locurile de muncă, angajații și lucrătorii independenți împotriva riscului de concediere și de pierdere a veniturilor. Întreprinderile vor putea reduce temporar orele angajaților sau suspenda cu totul munca, cu ajutorul venitului oferit de stat pentru orele în care nu au lucrat, iar angajații vor primi înlocuirea veniturilor pentru actuala urgență.
Livrare pentru cei mai defavorizați – Fondul pentru ajutor european celor mai defavorizați
Deoarece majoritatea Europei practică distanțarea socială pentru a încetini răspândirea virusului, este cu atât mai important ca cei care se bazează pe alții pentru cele mai de bază dintre nevoi să primească ajutor.
Fondul pentru ajutor european pentru cei mai defavorizați va permite utilizarea voucherelor electronice pentru reducerea riscului de contaminare, precum și posibilitatea de a cumpăra echipamente de protecție pentru cei care vor primi ajutorul.
Sprijinirea pescarilor și fermierilor
Agricultura și pescuitul din Europa au un rol esențial în furnizarea alimentelor pe care le consumăm. Acestea sunt puternic afectate de criză, lovind lanțurile de aprovizionare cu alimente și economiile locale pe care le susține sectorul.
Ca și în cazul fondurilor structurale, utilizarea Fondului european maritim și pentru pescuit va fi mai flexibilă.
Statele membre vor putea oferi sprijin
pescarilor pentru încetarea temporară a activităților de pescuit;
agricultorilor pentru acvacultură pentru suspendarea sau reducerea temporară a producției și acordarea de sprijin;
și organizațiilor de producători pentru depozitarea temporară a produselor din pescuit și acvacultură.
De asemenea, Comisia va propune în scurt timp o serie de măsuri pentru a se asigura că fermierii și alți beneficiari pot primi sprijinul de care au nevoie din Politica agricolă comună, de exemplu, acordând mai mult timp pentru a introduce cereri de sprijin și mai mult timp pentru a permite administrațiilor să le prelucreze, creșterea avansurilor pentru plățile directe și plăților pentru dezvoltare rurală și oferirea de flexibilitate suplimentară pentru controalele la fața locului pentru a minimiza nevoia de contact fizic și a reduce sarcinile administrative.
Protejarea economiei noastre și a oamenilor cu toate mijloacele disponibile
Redirecționarea tuturor fondurilor Politicii de coeziune pentru combaterea situațiilor de urgență
Banii din cele trei fonduri ale politicii de coeziune – Fondul european de dezvoltare regională, Fondul social european și Fondul de coeziune – vor fi mobilizați pentru a aborda efectele crizei de sănătate publică.
Pentru a vă asigura că fondurile pot fi redirecționate către locul în care este cea mai mare nevoie de ele, se vor face transferuri între fonduri, precum și între categorii de regiuni și între obiectivele politicii. Mai mult, cerințele de cofinanțare vor fi abandonate, deoarece statele membre își folosesc deja toate mijloacele pentru a combate criza. Birocrația va fi simplificată.
Instrumentul de asistență de urgență
În istoria sa, Uniunea Europeană nu s-a confruntat cu o criză de sănătate la o asemenea amploare, care să se propage cu o asemenea viteză. Ca răspuns, prima prioritate este salvarea de vieți și satisfacerea nevoilor sistemelor noastre de asistență medicală și ale profesioniștilor din sănătate.
Comisia lucrează pentru a asigura furnizarea de echipament de protecție și echipament respirator. În ciuda eforturilor de producție puternice ale industriei, statele membre se confruntă încă cu deficiențe severe de echipamente de protecție și echipamente respiratorii în unele zone.
De asemenea, lipsesc suficiente spații de tratament și ar putea beneficia de posibilitatea de a muta pacienții în zone cu mai multe resurse și de a trimite personalul medical în locurile cele mai afectate. De asemenea, va fi nevoie de sprijin pentru testarea în masă, pentru cercetarea medicală, desfășurarea de noi tratamente și pentru producerea, achiziționarea și distribuirea vaccinurilor în întreaga UE.
UE își propune astăzi să utilizeze toate fondurile disponibile rămase din bugetul UE din acest an pentru a ajuta la a răspunde nevoilor sistemelor de sănătate europene.
3 miliarde de euro vor fi incluși în Instrumentul de asistență de urgență, din care 300 de milioane de euro vor fi alocați RescEU pentru a sprijini stocul comun de echipamente.
Prima prioritate ar fi gestionarea crizei de sănătate publică și asigurarea echipamentelor și a consumabilelor vitale, de la ventilatoare la echipament de protecție personală, de la echipe medicale mobile la asistență medicală pentru cei mai vulnerabili, inclusiv cei din taberele de refugiați. Al doilea domeniu de concentrare ar fi să permită extinderea eforturilor de testare. Propunerea ar permite, de asemenea, Comisiei să procure direct în numele statelor membre.
Pe măsură ce situația continuă să evolueze, Comisia va prezenta mai multe propuneri și va colabora cu celelalte instituții ale UE pentru a merge mai repede posibil.