Acasă Politic Alianța USR – PLUS propune măsuri complementare pentru protecția vârstnicilor

Alianța USR – PLUS propune măsuri complementare pentru protecția vârstnicilor

DISTRIBUIȚI

154275 – 15042020 – Măsurile actuale sunt insuficiente și ineficiente. Ele generează cozi și aglomerări de persoane vârstnice în spații unde sunt prezente și alte categorii de vârstă, vulnerabilizându-le, astfel, pe cele dintâi; există un stres semnificativ și o presiune suplimentară asupra acestora să finalizeze cumpărături sau proceduri, cu riscul unor sancțiuni disproporționate. De asemenea, intervalul orar dedicat persoanelor peste 65 de ani este unul aglomerat și neadecvat având în vedere încălzirea vremii și posibilele temperaturi ridicate din acest interval.

Alianța USR – PLUS propune măsuri complementare care să limiteze interacțiunea persoanelor vârstnice cu cetățenii din celelalte grupuri de vârstă.

Guvernul trebuie să reevalueze distanțarea socială pentru această categorie și, împreună cu instituții sau operatori economici implicați în acest proces, trebuie să ia în considerare modelele și măsurile adoptate în acest sens la nivel european, de unele state membre, se arată într-un comunicat de presă al alianței.

Guvernul trebuie să solicite imediat tuturor agenților economici să aloce intervale orare dedicate, la începutul programului obișnuit de lucru, atunci când spațiile sunt igienizate, iar stocurile refăcute, în care categoriile vulnerabile să își poată procura, cu prioritate, bunurile de larg consum (alimente, medicamente, produse sanitare, etc), fără a intra însă în contact cu alte categorii de clienți, care pot reprezenta factori de risc; acei agenți economici care îşi încep activitatea într-un interval orar diferit sau decalat față de cel menționat mai sus au obligativitatea de a asigura această fereastră orară de 2h, la început de program, pentru accesul exclusiv al persoanelor în vârstă de 65+.

De asemenea, instituțiile publice și companiile de utilități publice trebuie să introducă în programul de lucru intervale orare dedicate, în care să li se asigure asistența prioritară persoanelor de peste 65 ani, și în timpul cărora să fie limitat accesul cetățenilor din celelalte grupe de vârstă. Unde este posibil, această asistență se va realiza telefonic și va fi permisă prezența rudelor ca reprezentanți ai celor vârstnici, cu copie după buletin (fără a putea însă asuma costuri suplimenatre în numele beneficiarilor).

Instituțiile medicale care nu sunt incluse pe lista spitalelor din prima linie sau cele suport pentru diagnosticarea și tratarea persoanelor pozitive trebuie să dedice timpi exclusivi pentru vârstnici îngrijirii medicale care nu poate fi amânată și nici realizată la distanță, luând în același timp toate măsurile de distanțare socială care se impun pentru a limita interacțiunea acestora cu ceilalți pacienți. Prezenta prevedere nu se aplică însă situațiilor de urgență medicală, care vor putea fi în continuare tratate atât în timpul intervalului dedicat, cât și în afara acestuia.

De asemenea, se solicită monitorizarea distribuirii urgente de materiale de protecție și igienizare către centrele de îngrijire a persoanelor vârstnice de către unitățile administrativ teritoriale responsabile și suplimentarea, acolo unde este necesar, cu resurse naționale, precum și verificarea prin inspecții la fața locului a căminelor private în ceea ce privește respectarea acestor norme, asigurarea unei formări online, în regim de urgență, pentru personalul centrelor de vârstnici, asupra procedurilor de siguranță și prevenție, acolo unde asta nu a fost realizată de managementul centrelor, includerea în verificările DSP, prin anchete dedicate ale inspecției sociale, și a centrelor de vârstnici ce operau fără licență, sub acoperirea de pensiuni cu cazare de lungă durată pentru vârstnici, realizarea, prin serviciile publice de asistență socială, în parteneriat cu comunitatea și cu Casele Județene de Pensii și Agențiile Județene de Plăți și Inspecție Socială, a registrului persoanelor vârstnice vulnerabile, a căror situație, de acces la hrană, medicamente și informații, să fie monitorizată constant. În prezența registrului va putea fi făcută mai ușor și direcționarea eforturilor comunității, donații și oferte de sprijin voluntar, și vom putea avea o dimensionare corectă a resurselor necesare național, asigurarea testării personalului centrelor de vârstnici, în timp util pentru ca rezultatele testării să fie comunicat înainte de a reveni în centre.

Măsurile suplimentare propuse vin în completarea celor deja existente, legate de posibilitatea deplasării vârstnicilor din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie; pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor, cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice sau pentru activități agricole.

”Viața este la fel de importantă, indiferent de categoria de vârstă. Nu-i vulnerabilizați pe cei trecuți prin viață, ocrotiți-i!” este mesajul alianței.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.