153746 – 17032020 – Declarația Înaltului Reprezentant, Josep Borrell-Fontelles, în numele Uniunii Europene, cu privire la Republica Autonomă Crimeea și orașul Sevastopol: ”La șase ani de la anexarea ilegală a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol de către Federația Rusă, Uniunea Europeană rămâne neclintită în angajamentul său față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei.
Uniunea Europeană reiterează că nu recunoaște anexarea și continuă să condamne această încălcare a dreptului internațional, care rămâne o provocare directă la adresa securității internaționale, cu implicații grave pentru ordinea juridică internațională care protejează integritatea teritorială, unitatea și suveranitatea tuturor statelor.
Uniunea Europeană își menține angajamentul de a pune în aplicare pe deplin politica sa de nerecunoaștere, inclusiv prin aplicarea de măsuri restrictive. Uniunea Europeană face din nou apel la statele membre ale ONU să ia în considerare măsuri similare de nerecunoaștere, în conformitate cu Rezoluția 68/262 a Adunării Generale a ONU. Uniunea Europeană nu recunoaște și nu va recunoaște nici pe viitor organizarea de alegeri de către Federația Rusă în peninsula Crimeea.
Procesul de militarizare tot mai accentuată a peninsulei continuă să aibă un efect negativ asupra situației în materie de securitate în regiunea Mării Negre. Cu încălcarea dreptului internațional umanitar, locuitorilor din Crimeea li s-a impus cetățenia rusă și înrolarea în forțele armate ale Federației Ruse. Utilizarea nejustificată a forței de către Rusia împotriva Ucrainei la 25 noiembrie 2018 readuce în atenție efectele negative ale anexării ilegale asupra stabilității regionale. Returnarea navelor și militarilor ucraineni luați în captivitate în mod ilegal, impusă prin ordinul Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării și solicitată de UE, ar fi trebuit să se realizeze deja de mult timp când a avut loc, în cele din urmă, în a doua jumătate a anului 2019.
Uniunea Europeană condamnă construirea podului Kerci fără consimțământul Ucrainei, precum și recenta deschidere a unui tronson de cale ferată. Aceștia sunt noi pași în direcția unei integrări forțate de către Rusia a peninsulei anexate ilegal, precum și noi încălcări ale suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. UE se așteaptă ca Rusia să asigure trecerea liberă și neîngrădită a tuturor navelor prin strâmtoarea Kerci către și dinspre Marea Azov, în conformitate cu dreptul internațional. Restricțiile ilegale ale acestei treceri sunt încă aplicate și au consecințe economice negative pentru porturile ucrainene de la Marea Azov și pentru întreaga regiune.
După anexarea ilegală de către Federația Rusă, situația drepturilor omului în peninsula Crimeea s-a deteriorat în mod semnificativ. Locuitorii peninsulei se confruntă cu limitări sistematice ale libertăților fundamentale, cum ar fi libertatea de exprimare, de religie sau de convingere, libertatea de asociere și dreptul de întrunire pașnică. În conformitate cu Rezoluția 74/168 a Adunării Generale a ONU din 18 decembrie 2019, este esențial ca mecanismele regionale și internaționale de monitorizare a drepturilor omului, precum și organizațiile neguvernamentale de apărare a drepturilor omului să aibă acces neîngrădit la Crimeea și Sevastopol.
Drepturile tătarilor din Crimeea au fost grav încălcate prin închiderea organelor de presă ale tătarilor din Crimeea, prin interzicerea activităților Mejlis, organismul lor de autoguvernare, precum și prin persecutarea liderilor acestui organism și a membrilor comunității. UE așteaptă din partea Rusiei să anuleze aceste decizii și să pună capăt presiunilor asupra comunității tătarilor din Crimeea. Tătarilor din Crimeea, ucrainenilor și tuturor comunităților etnice și religioase din peninsulă trebuie să li se asigure posibilitatea de a își menține și dezvolta cultura, educația, identitatea și tradițiile înscrise în patrimoniul cultural, care sunt în prezent amenințate din cauza anexării ilegale.
În plus, Federația Rusă ar trebui să înceteze cu schimbarea structurii demografice a populației prin transferarea propriei populații civile către peninsulă. De asemenea, Rusia trebuie să ia măsuri pentru a îmbunătăți situația mediului, care s-a deteriorat considerabil de la anexarea ilegală.
UE își reiterează apelul pentru eliberarea imediată a lui Emir-Usein Kuku și a celor cinci copârâți, a lui Oleh Prikhodko și a tuturor celorlalți care au fost reținuți în peninsula Crimeea și condamnați cu încălcarea dreptului internațional. UE solicită respectarea deplină pe teritoriul peninsulei a standardelor internaționale în materie de drepturi ale omului. Ziariștii, apărătorii drepturilor omului și avocații apărării ar trebui să își poată desfășura activitatea independent, fără ingerințe nejustificate și intimidări. Toate cazurile pendinte de abuzuri și încălcări ale drepturilor omului, cum ar fi disparițiile forțate, tortura și asasinatele, violența, urmăririle penale motivate politic, discriminarea și hărțuirea, ar trebui anchetate amănunțit. Accesul deplin, liber și neîngrădit al actorilor internaționali din domeniul drepturilor omului pe întregul teritoriu al Ucrainei, inclusiv în Crimeea și Sevastopol, continuă să fie de o importanță capitală. UE reamintește Rezoluția 74/168 a Adunării Generale a ONU din 19 decembrie 2019, solicitând punerea deplină în aplicare a acesteia, precum și obligațiile ce revin Federației Ruse în temeiul dreptului internațional umanitar aplicabil”.