Acasă Externe Agenda Europeana #EU4FairWork: Comisia Europeană lansează campania de combatere a muncii la negru

#EU4FairWork: Comisia Europeană lansează campania de combatere a muncii la negru

DISTRIBUIȚI

 153560 – 03032020 – Comisia Europeană a lansat prima campanie europeană împotriva muncii nedeclarate, Aceasta va fi derulată împreună cu Platforma europeană de combatere a muncii nedeclarate şi cu Autoritatea Europeană a Muncii.

Iniţiativa urmăreşte să sporească gradul de informare al lucrătorilor, companiilor şi decidenților politici, susținând că munca nedeclarată nu este rentabilă, privează lucrătorii de protecţie socială, distorsionează concurenţa între companii şi creează breșe uriaşe în finanţele publice.

Un nou eurobarometru special ilustrează amploarea acestei probleme: unul din zece europeni susţine că a achiziţionat în ultimul an bunuri sau servicii care ar fi putut proveni din munca nedeclarată; o treime dintre europeni cunosc pe cineva care munceşte la negru.

Nicolas Schmit, comisar european pentru locuri de muncă şi drepturi sociale: ”Contează orice fel de ocupaţie şi lucrătorii merită să beneficieze de drepturi sociale. Prin lansarea acestei campanii astăzi dorim ca lucrătorii, companiile şi guvernele să recunoască deopotrivă beneficiile muncii declarate. Uniunea Europeană îşi intensifică eforturile pentru combaterea muncii nedeclarate, încurajând cooperarea între statele member şi crescând gradul de conştientizare la nivelul întregii Europe. Împreună putem să facem din munca nedeclarată un fenomen al trecutului”.

Campania pentru transformarea muncii nedeclarate în muncă declarată a debutat pe rețele sociale (#EU4FairWork). Din 16 martie 2020, în statele membre ale UE va începe Săptămâna de Acţiune pentru Munca Declarată, în decursul căreia vor avea loc o serie de activităţi, cum ar fi inspecţii în sectoarele cu risc, sesiuni de informări, vizite în şcoli etc. Comisia Europeană va adopta, de asemenea, un raport privind activităţile Platformei europene pentru combaterea muncii nedeclarate, compusă din autorităţile relevante din toate statele membre şi reprezentanţi ai partenerilor sociali la nivel intersectorial. Reţeaua intenţionează să ajute ţările membre ale UE să facă schimb de bune practici şi să se angajeze într-o cooperare strânsă transfrontalieră. Platforma, lansată în 2016, este pe cale să devină parte a Autorităţii Europene a Muncii (ELA), poziţie care îi va facilita viitoarele acțiuni.

Ce indică Eurobarometrul?

  •   Sondajul Eurobaromtetru din 2019 aminteşte că munca nedeclarată încă reprezintă o provocare în Uniunea Europeană, afectând lucrătorii, mediul de afaceri şi guvernele.
  •   Unul din zece europeni relatează că au achiziţionat în ultimul an bunuri sau servicii care ar putea proveni din munca nedeclarată.
  •   Cele mai frecvente bunuri sau servicii care iunclud munca nedeclarată au fost achiziţionate din zona reparaţiilor şi renovărilor de locuinţe (30%), coafor şi cosmetică (27%) şi servicii de reparaţii (19%)
  •   O treime dintre europeni cunosc pe cineva care lucrează la negru.
  •   Sondajul relevă, de asemenea, că lucrătorii liber profesioniști şi muncitorii mobili sunt în mod special supuşi riscului şi scoate în evidenţă provocările legate de economnia colaborativă.
  •   Jumătate dintre europeni consideră că este mic riscul de a fi depistat; cu toate acestea, procentul persoanelor care susțin că riscul de a fi depistat este major a crescut faţă de sondajele anterioare.

Context

La nivelul Uniunii Europene, munca nedeclarată este definită ca fiind „„orice activitate remunerată, care este legală în ceea ce priveşte natura ei, dar nu este declarată autorităţilor publice, luând în calcul diferenţele  sistemelor de reglementare din statele membre” „.

Autorităţile naţionale sunt în primă instanță responsabile pentru combaterea muncii nedeclarate; în acelaşi timp, combaterea muncii nedeclarate reprezintă un obiectiv important al Strategiei europene privind ocuparea forței de muncă, contribuind la o piaţă a muncii mai echitabilă şi la implementarea Pilonului european al drepturilor sociale.

În viitorul apropiat, Autoritatea Europeană a Muncii va începe coordonarea eforturilor de cooperare la nivelul UE.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.