Acasă Externe Agenda Europeana COVID-19: ”Deputații europeni solicită un răspuns ”mai unitar al UE”

COVID-19: ”Deputații europeni solicită un răspuns ”mai unitar al UE”

DISTRIBUIȚI

 153944 – 27032020 –  

687 de deputaţi au participat la primul vot din cadrul plenarei speciale pentru măsurile de urgență împotriva COVID-19

Deputații au solicitat consolidarea solidarității între statele membre pentru a face față provocărilor

Măsurile pe termen lung ale UE trebuie să diminueze impactul economic și să susțină creșterea investițiilor în cercetare

Verzii vor emiterea de obligațiuni corona pentru stabilizarea țărilor UE  

Manifestându-și sprijinul pentru măsurile UE de combatere a pandemiei COVID-19, deputaţii au susținut în plen necesitatea unei solidarități europene puternice pentru a spriji cetățenii.

Înainte de un vot crucial în regim de urgență asupra primului set de măsuri propuse de Comisia Europeană pentru a ajuta statele membre să combată pandemia într-un mod eficient și coordonat, deputații au solicitat țărilor UE să colaboreze și să mențină frontierele interne deschise pentru a permite livrarea echipamentelor medicale și a mărfurilor.

Respectând măsurile stricte de prevenție, deputați din conducerile tuturor grupurilor politice s-au reunit joi într-o sesiune specială în sala de plen din Bruxelles, în timp ce alți deputați au urmărit dezbaterea de acasă. Datorită procedurilor speciale instituite, toți deputații au putut să voteze de la distanță: 687 de europarlamentari au participat la primul vot pentru a aproba procedura de urgență.

În deschiderea dezbaterii, președintele David Sassoli a reafirmat că Parlamentul nu va înceta să lucreze, în ciuda pandemiei. ”Acesta este singurul mod în care putem fi în serviciul oamenilor, al comunităților noastre și al personalului medical care se sacrifică în spitalele noastre din Europa”, a spus președintele. ”Parlamentul va continua să își îndeplinească rolul său democratic”, a adăugat el.

Subliniind necesitatea unei acțiuni comune și a păstrării pieței unice, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a declarat: ”Când am avut nevoie de un spirit toţi pentru unul, mulți au dat un răspuns de tipul doar pentru mine. Dar lucrurile se îmbunătățesc acum. Libera circulație a mărfurilor și serviciilor este singura modalitate de a aproviziona acele regiuni care au nevoie. A pune bariere între noi pur și simplu nu are sens! Cetățenii Europei își vor aminti deciziile și acțiunile noastre de astăzi”.

Esteban González Pons (PPE, ES) a declarat: ”Avem nevoie de Europa care iese pe balconul său în fiecare seară pentru a aplauda personalul medical”. El a făcut un apel similar celui al președintei Comisiei și a solicitat ca resursele să fie canalizate către asistența medicală locală și ca libera circulație a echipamentelor medicale și a bunurilor să fie garantată. El a cerut menținerea sistemelor politice, investițiilor în cercetare și solidarității între liderii europeni al căror spirit european cedează”.

”Deciziile de astăzi nu sunt decât un prim pas”, a declarat Javier Moreno Sánchez (S&D, ES), subliniind necesitatea de a propune, de asemenea, măsuri precum un plan Marshall al UE, finanțat de un nou instrument financiar comun european, și un fond european pentru șomaj, pentru a atenua consecințele economice și sociale ale crizei COVID-19.

”Dacă Europa este strâns legată de solidaritatea economică și monetară, solidaritatea pentru sănătate este și mai necesară”, a spus Dominique Riquet (Renew, FR). El a susținut măsurile privind zborurile goale și a spus că rețelele de aprovizionare bine organizate sunt cele mai bune metode pentru a stabiliza Europa și a lupta împotriva bolii. ”Vreau ca acest aforism să se aplice Europei și cetățenilor săi: ceea ce nu ne omoară ne va face mai puternici”, a concluzionat el.

Nicolas Bay (ID, FR) a criticat răspunsul UE: ”Avem o provocare mare și sunteți absenți. Comisia Europeană i-a pus pe europeni în pericol. UE nu este nici măcar capabilă să coordoneze măsurile luate de statele membre. Criza COVID-19 este un cui, poate ultimul, în sicriul unei birocrații incapabile”, a spus el.

”Mulțumirile și recunoștința nu sunt suficiente”, a spus Ska Keller (Verzi/EFA, DE), care a solicitat să fie extinsă asistența și către Balcanii de Vest. Verzii solicită acordarea de sprijin financiar pentru persoanele care au rămas fără venituri și asigurarea stabilității țărilor UE, prin emitere de obligațiuni corona (coronabonds). Aceste vremuri extraordinare nu sunt un pretext pentru a submina controlul democratic”: guvernele trebuie să rămână sub controlul parlamentelor naționale, a adăugat Ska Keller.

Derk Jan Eppink (ECR, NL) a propus un răspuns pragmatic diferit la criză. ”Noile obligațiuni euro sau obligațiuni corona nu ar fi o modalitate eficientă de a revitaliza economia europeană. Oamenii au nevoie urgentă de numerar. Băncile centrale naționale ar trebui, în schimb, să acorde credite cu dobândă zero cetățenilor și companiilor noastre”.

”O Europă care protejează ar avea grijă de angajații săi esențiali. În loc să aplaudăm personalul medical, casierii, persoanele de care depinde viața noastră, haideți să îi ajutăm”, a spus Manon Aubry (GUE / NGL, FR), pledând pentru punerea în comun a producției de echipamente medicale și pentru o strategie clară și coordonată care să pună capăt măsurilor de izolare.

Vicepreședintele Comisiei, Maroš Šefčovič, a închis dezbaterea, răspunzând la întrebările puse de deputaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.