153566 – 04032020 – Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse între Femei şi Bărbaţi (ANES) inaugurează, astăzi, 42 de locuinţe protejate pentru victimele violenţei domestice, câte una în fiecare judeţ, a anunțat secretarul de stat Mihaela Andreianu, într-un interviu acordat Agerpres. Serviciile vor fi acordate în mod gratuit.
Alături de cazare, victimele vor beneficia de consiliere psihologică – programe specifice de asistenţă psihologică şi dezvoltare personală, pentru a putea depăşi situaţiile de criză – şi de consiliere pentru orientare vocaţională, formare profesională şi inserţie socială şi profesională. Fiecare locuință protejată are șase locuri, iar beneficiarele pot fi gâzduite până la un an.
”Proiectul Venus – Împreună pentru o viaţă în siguranţă! oferă femeilor, victime ale violenţei domestice, posibilitatea de a fi găzduite în locuinţe protejate. În plus, pot beneficia de consiliere psihologică şi vocaţională – servicii suport pentru victime. E vorba de 42 de locuinţe protejate. Practic, un proiect care are acoperire naţională. Începând din această săptămână, pe data de 4 martie, vor fi lansate aceste servicii în toată ţara. Condiţiile de acces sunt foarte acoperitoare pentru toate victimele violenţei domestice. Orice femeie care se află într-o situaţie de risc poate să beneficieze de o asemenea locuinţă. Practic, este suficient să ia legătura cu echipele noastre de la nivelul judeţelor, de la nivelul DGASPC, şi vor primi toate informaţiile cu privire la modul în care pot accesa aceste servicii, atât cele de consiliere, cât şi cele de găzduire. Sunt acoperitoare pentru absolut toate femeile care sunt victime ale violenţei domestice”, a spus Mihaela Andreianu.
Proiectul are o valoare de 11 milioane de euro şi se derulează prin Programul Operaţional Capital Uman. Este un proiect pe care ANES l-a gestionat împreună cu Direcţiile de Asistenţă Socială de la nivelul fiecărui judeţ.
” Scopul este de a le reda femeilor încrederea, de a le oferi un sprijin la început, atunci când ele ies dintr-o relaţie viciată, de a le oferi încredere în ele, consiliere psihologică, posibilitatea de a-şi găsi un loc de muncă – pentru că se oferă şi consiliere vocaţională – de a fi independente, practic, de a-şi continua viaţa. Şi faptul că pot beneficia de aceste servicii până la un an, în mod gratuit, cred că este un beneficiu pentru orice femeia care apelează la serviciile noastre”, a spus Andreianu.
Secretarul de stat a mai precizat că ”femeile din România au o linie telefonică pe care o pot apela gratuit, oricând, de unde pot afla informaţii cu privire la modul în care trebuie să acţioneze în caz de violenţă domestică, paşii pe care trebuie să îi facă”. Numărul este 0800.500.333, iar la el răspund consilierii ANES. sursa:stiri.tvr.ro