153260 – 04022020 – De Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului, 4 februarie, Consiliul Județean Ilfov și Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea au lansat campania de conștientizare și prevenție a cancerului de col uterin și a cancerului de sân.
Pentru prevenția cancerului de col uterin spitalul pune la dispoziția pacientelor un pachet de analize gratuite care presupune consult, recoltare flotiu, genotipare – testare HPV și examen citologic – testul Papanicolau. Toate analizele medicale se fac în laboratorul spitalului din Buftea, potrivit Viitorulilfovean.ro.
Pentru prevenția cancerului de sân spitalul pune la dispoziția pacientelor consult medical și ecografie. Aparatele sunt noi, achiziționate în 2017, iar de luna viitoare spitalul va fi dotat și cu un mamograf cu tomosinteză (3D). Pacienta nu trebuie decât să vină cu o trimitere de la medicul de familie. Programările se pot face la numărul de telefon 021 351 5295 sau pe email la programari@spitalbuftea.ro.
Florentina Rudeanu, managerul Spitalului de Ginecologie și Obstetrică Buftea: ”E foarte important să vorbim de prevenție. 140 de români mor zilnic din cauza cancerului. Noi suntem un spital de obstetrică ginecologie și suntem dotați cu toată aparatura necesară depistării cancerului de col și cancerului de sân. Avem un laborator cu aparatură modernă, se pot face aici toate analizele, inclusiv HPV, virusul responsabil de producerea cancerului de col. Avem și dotările necesare pentru ecografii, pe partea de radiologie și imagistică”.
În România numai în 2018 peste 50.000 de oameni au murit de cancer potrivit estimărilor făcute de Centrul Național de Evaluare a Stării de Sănătate. Cei mai mulți află de boală atunci când este în stadiu avansat.
Ala Danilceac, medic primar obstetrică-ginecologie: ”Cel mai bun tratament pentru cancer este prevenția. Cel puțin o dată pe an orice femeie ar trebui să își facă un consult ginecologic, care să includă și consultul sânilor. Când este în stadiu incipient, boala se poate trata cu proceduri mult mai simple”.
Maria Săvulea, medic primar radiologie și imagistică medicală: ”Mamografia este foarte importantă. Aici mai puține paciente vin fără să aibă o simptomatologie, vin doar atunci când au ceva. Până la 45 de ani mamografia se recomandă o dată la doi ani, dupp 45 de ani ar trebui făcută anual”.
Spitalul de Obstetrică Ginecologie Buftea este în administrarea CJ Ilfov, iar în perioada 2012-2019 investițiile s-au ridicat la valoarea de 4.670.000 lei.
Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov: ”Rolul nostru este de suport pentru acești oameni minunați. Am dotat spitalul, urmează și alte investiții – o clădire nouă cu trei etaje, dar și aparatură ultraperformantă – de exemplu, un mamograf cu tomosinteză. Noi, românii nu avem cultura prevenției și la CJ Ilfov ne dorim să cultivăm acest exempu de bună practică”.
Medicii spun că o treime din cancere pot fi prevenite. 3.300 de femei din România primesc anual diagnosticul de cancer de col uterin. Pentru mai bine de jumătate dintre ele cancerul este fatal. Infecția cu HPV este principala cauză a cancerului de col uterin. HPV (Human Papiloma Virus) este un virus extrem de contagios, infecţia cu acesta fiind frecvent întâlnită. Opt din zece femei active sexual pot lua această boală. Virusul poate dispărea în timp, dacă sistemul imunitar este puternic. 12 tipuri de virus HPV pot cauza, însă, cancer. Toate pot fi depistate din timp, dacă femeile merg la ginecolog, pentru un control de rutină.