153259 – 04022020 – Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență legea alegerilor parlamentare. Românii vor putea vota, pe liste suplimentare, la orice secție din țară sau străinătate. Diaspora va avea la dispoziție trei zile pentru a merge la urne, iar numărul parlamentarilor aleși de românii din străinătate va fi dublat.
Ministrul de Interne, Marcel Vela, a propus marți în ședința Guvernului introducerea pe ordinea suplimentară de zi a Executivului a unei ordonanțe de urgență privind schimbarea legislației privind alegerile parlamentare ”pentru buna organizare de alegeri parlamentare anticipate”. Ordonanta mai prevede cresterea numarului de parlamentari de Diaspora de la 2 la 4 senatori si de la 4 la 8 deputati. De asemeneea, la parlamentare se va vota in Diaspora 3 zile, la fel ca la europarlamentare si prezidentiale.
Ordonanța vizează și reglementări în caz de alegeri anticipate. Una dintre ele prevede reducerea la jumătate termenului de aducere la cunoștință a datei alegerilor, care acum este de trei luni.
Premierul Ludovic Orban: ”A rezultat necesitatea reglementării situației în care se ajunge la anticipate. În legislația actuală nu sunt prevederi concrete referitoare la anticipate. E necesară o updatare datorită termenului de 90 de zile care e prevăzut expres în Constituție. Paza bună trece primejdia rea. Noi trebuie să fim pregătiți situația care poate apărea. Eu nu mă aștept ca PSD să obțină voturile necesare la moțiunea de cenzură, dar este bine să fim pregătiți”, a spus Orban.
Potrivit estimărilor liberalilor, modificările aduse de OUG vor aduce la urne un plus de peste un milion și jumătate de votanți. Ei se bazează pe statisticile de la precedentele scrutinuri:
Prezidențiale 2019 al doilea tur – 2 milioane de votanți pe listele suplimentare
Prezidențiale 2019 primul tur – 1,7 milioane de votanți pe listele suplimentare
Europarlamentare 2019 – 1,5 milioane de votanți pe liste suplimentare
Votul la parlamentare pe liste suplimentare nu va încuraja turismul electoral datorită sistemului electronic de înregistrare a celor care se prezintă la urne.
În ceea ce privește faptul că parlamentarii sunt aleși în circumscripții județene, sursele citate arată că votul pentru Senat și Camera Deputaților este unul proporțional, iar a doua etapă de distribuire a mandatelor este, oricum, la nivel național.
Acum, la alegerile parlamentare românii pot vota doar la secția de care aparțin sau în județul în care își au domiciliul, iar dacă sunt în alt județ în ziua scrutinului nu își pot exprima opțiunile electorale.