153479 – 25022020 – Ameninţarea coronavirusului a declanşat o epidemie de fake news, în special pe reţele sociale. Mesaje atribuite autorităților, dar false, circulă pe Facebook și WhatsApp. Autoritățile recomandă să nu luăm în considerare decât anunţurile oficiale. Șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a numit acest fenomen al știrilor false ”infodemie”, pornind de la cuvântul epidemie.
Un mesaj menit să stârnească panică a circulat în ultimele zile pe rețelele sociale. Avea un număr de înregistrare pentru a-i face pe oameni să creadă că vine de la Ministerul Sănătății și susținea că ”nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat” și că ”răspândirea din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă”, scrie Digi24.ro
Mesajul recomanda utilizatorilor de pe rețelele sociale să bea ”apă caldă sau ceaiuri antigripale” și să mănânce ”lămâi, usturoi și multe ceaiuri fierbinți”. Nu lipsesc nici greșelile gramaticale, întâlnite adesea în astfel de mesaje false.
De altfel, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a făcut un apel la oameni să nu creadă informațiile de pe rețelele sociale care vin din surse neautorizate.
”Știri false au apărut mult. De câteva zile rugăm populația să nu dea crezare paginilor de Facebook și site-urilor neverificate. De oriunde citesc, să verifice pe site-urile oficiale: MS, DSU, MI. În niciun caz să nu creadă informațiișe care circulă și nu sunt verificate. Dacă cineva ar citi tot ce a apărut azi, s-ar ascunde în casă, ar închide ușile și ar zice că lumea s-a terminat, pentru că informațiile sunt date de neavizați, care induc panică și alții poate au un scop în ce fac”, a spus Raed Arafat.
Pentru a se protesja, oamenii sunt sfătuiți ”să se informeze, să respecte aceleași proceduri pe care le-ar folosi și în cazul gripei sezoniere – să se spele pe mâini, să tușească în batistă, să păstreze igiena personală”, a precizat la Digi 24 Nelu Tătaru, secretar de Stat în Ministerul Sănătății.