152995 – 09012020 – Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a anunțat că vrea să declare evaziunea fiscală ca problemă de securitate națională în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării. De asemenea acesta dorește să reorganizeze Agenția Națională de Administrare Fiscală până la jumătatea anului curent. În acest sens vrea să facă și unele economii, printre măsurile avute în vedere aflându-se desființarea Antifraudei Fiscale și reducerea cu peste 2000 a numărului de inspectori fiscali.
De altfel măsurile anunțate nu sunt unele noi pentru că reorganizarea Fiscului a mai avut loc și acum șapte ani, în anul 2013, când a fost desființată Garda Financiară, iar la baza acestei decizii a stat ca și acum, lupta împotriva evaziunii fiscale și aducerea mai multor bani la buget. Mai mult decât, atât atunci s-a făcut un împrumut la Banca Mondială de 70 milioane de euro și acum se constată că aceste măsuri nu au dat rezultatele așteptate, fiind cheltuite din creditul primit aproape 20 de milioane euro care acum trebuie date înapoi, declară președintele Sindicatului Național Meridian, Vasile Negoiță.
”Totodată se pare că reducerea unor drepturi salariale pentru angajații de la stat, cum sunt indemnizația de hrană, voucherele de vacanță și anumite sporuri, nu sunt de ajuns pentru ca Guvernul să diminueze deficitul. Acum se trece și la eliminarea unor posturi de bugetari, primii pe listă fiind inspectorii fiscali, adică tocmai aceia care aduc cele mai importante venituri la bugetul de stat. Reducerea evaziunii fiscale și cresterea sumelor încasate nu se poate face prin luarea unor măsuri tocmai împotriva instituției care are atribuții în aceste domenii. Desființarea unor structuri organizatorice, continua reorganizare a ANAF, menținerea deficitului de personal și alte măsuri de conjunctură luate au făcut din Fiscul românesc o instituție tot mai vulnerabilă. În asemenea momente Agenția Națională de Administrare Fiscală ar trebui consolidată, îmbunătățită legislația fiscală cu care lucrează, dotată cu toate mijloacele logistice necesare pentru desfășurarea activității și numai atunci vor veni rezultatele așteptate din partea acesteia”, consideră Negoiță.
.