Acasă Politic Meleșcanu, neconstituțional în fruntea Senatului 

Meleșcanu, neconstituțional în fruntea Senatului 

DISTRIBUIȚI
foto:stirileprotv.ro

             153131 – 22012020 –   Curtea Constituţională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea referitoare la alegerea lui Teodor Meleşcanu în funcţia de preşedinte al Senatului, stabilind că este neconstituţională, au declarat, pentru G4Media.ro, surse din cadrul instituției.

Potrivit acestora, decizia a fost luată cu 7 voturi ”pentru” și 2 voturi ”împotrivă”. Judecătorii care au votat împotriva demiterii lui Teodor Meleșcanu au fost Livia Stanciu și Valer Dorneanu. ”Practic, Meleșcanu este revocat din funcție”, au explicat sursele citate.

Teodor Meleșcanu a declarat pentru HotNews.ro că ”cel mai probabil” va demisiona de la șefia Senatului după ce va vedea motivarea CCR.

Reamintim că judecătorul raportor în acest caz, Daniel Morar, a recomandat admiterea sesizării depuse de Călin Popescu Tăriceanu împotriva alegerii lui Meleșcanu în funcția de președinte al Camerei Superioare a Parlamentului, au declarat surse din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

La prima dezbatere la Curte pe această speță, în 16 octombrie a.c., Daniel Morar, judecătorul raportor, a pus concluzii de admitere a sesizării, iar Livia Stanciu, fosta președintă a ÎCCJ, a adus argumente pentru rămânerea lui Meleșcanu la șefia Senatului.

Sursele consultate au explicat că argumentele aduse de judecătorul Daniel Morar pentru demiterea lui Teodor Meleșcanu sunt, printre altele, că s-a încălcat principiul configurației grupurilor parlamentare.

”Acest principiu este prevăzut în Constituție și trebuie respectat și la nivelul Regulamentelor parlamentare. Nu poți fi candidat la șefia unei Camere a Legislativului decât dacă faci parte din grupul care te-a propus. Or, domnul Meleșcanu a fost propus de PSD, fără a face parte din grupul PSD, ci din cel al ALDE”, au mai explicat sursele din cadrul CCR pentru G4Media.ro.

Pe 10 septembrie, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales, în plen, în cel de-al doilea tur de scrutin, preşedintele Senatului cu 73 voturi ”pentru”, Alina Gorghiu, de la liberali, obţinând 59 de voturi.

Pe 11 septembrie, liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, anunţa că mai mulţi parlamentari din Opoziţie au semnat o sesizare către CCR privind modul în care Meleşcanu, fost ministru de Externe şi membru al ALDE, a fost ales la conducerea Senatului, având şi susţinerea social-democraţilor la acel moment.

Sesizarea a fost formulată de 33 de senatori, membri ai Grupului parlamentar al ALDE, PNL, PMP, UDMR, precum şi de senatori neafiliaţi.

Biroul Politic Executiv al ALDE a luat act, două zile mai târziu, de pierderea calităţii de membru în cazul lui Teodor Meleşcanu, Graţiela Leocadia Gavrilescu, Ion Cupă şi al lui Alexandru Ştefan Băişanu.

Ulterior, Meleşcanu a declarat că va depune acţiune în justiţie privind excluderea sa din ALDE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.