153181 – 28012020 – Camera Deputaţilor a adoptat, la 28 ianuarie, cu 247 de voturi ”pentru” și 21 de ”abțineri”, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional. Dezbaterea proiectului a avut loc pe fondul nemulțumirilor magistraților și grefierilor față de prevederile acestuia, astfel că multe instanțe și parchete din țară și-au suspendat activitatea.
S-au eliminat astfel pensiile speciale pentru:
Parlamentari (indemnizație limită vârstă)
Judecători, procurori (pensie de serviciu)
Foștii președinți ai României
Primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene (indemnizație pentru limită de vârstă)
Judecătorii CCR (pensie de serviciu)
Membrii Curții de Conturi
Avocatul Poporului
Funcționarii publici parlamentari
Corpul diplomatic și consular
Personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi al personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertizare Criminalistice
Personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
ÎCCR sesizează CCR
Secțiile unite ale Înaltei Curți de Casație și Justiție vor sesiza Curtea Constituțională (CCR) pentru controlul de constituționalitate ex-ante a legii privind desființarea pensiilor speciale ale magistraților, au declarat pentru G4Media.ro surse judiciare. Potrivit acelorași surse, draftul sesizării este deja redactat.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 247 de voturi ”pentru” și 21 de abțineri, în sesiune extraordinară, proiectul de lege privind abrogarea pensiilor speciale, inclusiv pensiile magistraților. Camera Deputaților este forul decizional.
USR a susținut că nu pot fi eliminate pensiile magistraților, pentru că există o decizie a Curții Constituționale în acest sens și a propus un amendament pentru plafonarea acestora. Amendamentul a fost respins în Comisia de muncă, iar în plen nu a fost suspus votului.
Deputatul USR Cristian Seidler a acuzat PSD și PNL că, prin păstrarea în lege a prevederii care elimină pensiilor magistraților, se intenționează ca legea să fie adoptată de formă, iar apoi să fie respinsă la CCR.