152612 – 29112019 – Consiliul Județean Ilfov a aprobat, în ședința din 28 noiembrie 2019, trecerea Fortului 13 Jilava – monument istoric (clasificarea IF-II-m-A-21037) din domeniul public al statului și administrarea Penitenciarului București-Jilava, în domeniul public al județului Ilfov și administrarea CJ Ilfov. A fost aprobată asocierea județului Ilfov cu Penitenciarul București-Jilava pentru evaluarea imobilului MFP 34148 și a terenurilor aferente, respectiv a măsurării coordonatelor exacte de dezmembrare, drept pentru care va fi încheiat un contract de asociere. Astfel, Fortul se declară din ”bun de interes public național” în ”bun de interes public județean”.
CJ Ilfov și-a propus, prin intermediul Strategiei de Dezvoltare Orizont 2020 a Județului Ilfov dezvoltarea ofertei de agreement a județului în acord cu mediul înconjurător, prezervarea și valorificarea obiectivelor de patrimoniu, dezvoltarea unor proiecte care urmăresc valorificarea potențialului istoric, social și cultural prin evidențierea patrimoniului natural și construit al județului Ilfov, printre care și rețeaua de fortificații din jurul Capitalei, dezvoltată pe un perimetru de 76 km.
Fortul 13 Jilava a fost construit în perioada 1866-1893. Din 1907 clădirea a fost folosită ca temniţă, pentru țăranii arestați în timpul Răscoalei. Apoi a devenit loc de tranzit pentru majoritatea deținuților politici. Între transferuri de la un penitenciar la altul sau între procese cei arestați erau trimiși la Jilava.
Mai bine de un milion de oameni au trecut pragul închisorii terorii- printre ei și Corneliu Coposu, monseniorul Vladimir Ghika, mitropolitul Bartolomeu Anania, Nicolae Steinhardt, Gheorghe Gheorghiu-Dej.
Din 1970 o parte din celule au fost dezafectate, iar celelalte păstrate pentru ocazii precum evenimentele din decembrie 1989. Protestatarii din Piața Revoluției au fost fost reținuți și trimiși la Fortul 13.
În prezent, Fortul 13 Jilava este monument istoric, transformat în memorial. Se poate vizita, dar cu restricții – pentru că se trece prin curtea penitenciarului, accesul se face greoi: control la poartă, buletine și telefoane lăsate la intrare.
Muzeul Fortul 13 va putea fi realizat cu bani europeni, în ideea conservării patrimoniului, a valorificării potențialului istoric și va fi destinat turismului.