152121 – 24102019 – Un departament de cercetare al statului român, înființat la presiunea Uniunii Europene, a monitorizat timp de zece ani, după metode științifice certificate la nivel mondial, ce se întâmplă în pădurile României, scrie Recorder.ro
Rezultatele raportului au scos la iveală dimensiunile dezastrului: în fiecare an, 20 milioane de metri cubi de lemn dispar din păduri fără forme legale. Cifra e atât de mare încât depășește volumul tăierilor autorizate din toată țara (18 milioane de metri cubi).
Cercetătorii care au întocmit raportul s-au hotărât să rupă tăcerea și acuză că rezultatele prezentate superiorilor au fost îngropate. Raportul a fost făcut public fără a conține cea mai importantă informație: numărul uriaș al arborilor care dispar din păduri. ”Nu au niciun interes ca pădurile României să fie monitorizate, deoarece în incertitudine se pot face tot felul de manevre”, spune unul dintre cercetători.
Din sursele Recorder.ro, cazul a ajuns în atenția Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) care a deschis un dosar pentru abuz în serviciu și comunicare de informații false care pun în pericol siguranța națională.
În 2018, după elaborarea raportului care conținea cifre incomode, activitatea Inventarului Forestier Național a fost înghețată. Ministerul nu a mai alocat buget pentru continuarea următorului ciclu de cercetare.