152208 – 30102019 – Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale al Consiliului Județean Ilfov a inaugurat, la intrarea în Palatul Stirbey din Buftea, un monument dedicat Reginei Maria. Evenimentul a avut loc în 29 octombrie, la 144 de ani de la nașterea Reginei Maria.
Supranumită ”Regina Soldat” pentru implicarea activă pe front, Regina Maria era considerată de soldații ajunși în spitalele de campanie în timpul Primului Război Mondial drept ”Mama Răniților”.
După război, Regina Maria s-a implicat nu doar în politică, ci și în diplomație. fiind unul dintre principalii actori ai Marii Uniri din 1918, care și-a continuat demersurile pentru recunoașterea internațională a României Mari prin negocieri cu marile cancelarii ale vremii.
Numele Reginei Maria este legat de județul Ilfov prin faptul că, în 1916, în Primul Război Mondial, Palatul Stirbey din Buftea a fost loc de refugiu pentru suverană și copiii săi. Cu toate acestea, până în prezent în Buftea nu a existat niciun monument dedicat reginei.
În cadrul unei ședințe extraordinare, convocată de îndată în 24 septembrie a.c., CJ Ilfov a aprobat realizarea monumentului și plata din bugetul local al județului a sumei de 288.400 de lei plus TVA. Inițial, proiectul trebuia finanțat de Ministerul Culturii, având în vedere aprobarea lui în cadrul Comitetului Interministerial, dar pentru că nu s-au găsit fonduri sarcina a fost preluată de CJ Ilfov.
În acest context, președintele CJ Ilfov, Marian Petrache, a afirmat că monumentul dedicat Reginei Maria este, alături de Parcul Științific de la Măgurele, unul din cele mai dragi proiecte: ”Viața ne este marcată de evenimentele zilnice, dar asta nu trebuie să ne împiedice să comemorăm personalitățile care au marcat destinul acestei țări. Dacă m-ar întreba cineva ce am făcut în mandatul meu, probabil că aș vorbi despre asfaltări, grădinițe, parcuri industriale. În mod sigur aș vorbi și despre acest eveniment, pentru că e un eveniment de suflet”.
Vizibil emoționat, sculptorul Cristian Ioan Pentelescu a mulțumit asistenței pentru aprecierea manifestată față de opera sa, neuitând să-i amintească și pe ceilalți care l-au sprijinit să-și ducă la bun sfârșit creația – meșteri pietrari, meșteri turnători, a căror contribuție nu trebuie uitată.
La eveniment au participat prefectul Mihai Niță, președintele Consiliului Județean Marian Petrache, vicepreședintele Consiliului Județean Rizia Tudorache, care au omagiat personalitatea Reginei Maria, depunând buchete de flori. Au luat parte, de asemenea, șefi ai serviciilor deconcentrate. Casa Regală a României nu a participat la eveniment, deși a fost invitată, și nu a transmis niciun mesaj.
După inaugurarea monumentului, invitații au urmărit filmul documentar “Regina Maria – portretul iubirii”, în regia lui Salex Iatma.
Din Testamentul Reginei Maria: “Eu am ajuns la capătul drumului meu. Dar înainte de a tăcea pentru veșnicie vreau să-mi ridic, pentru ultima dată, mâinile pentru o binecuvântare.
Te binecuvântez, iubită Românie, ţara bucuriilor şi durerilor mele, frumoasă ţară, care ai trăit în inima mea şi ale cărei cărări le-am cunoscut toate. Frumoasă ţară pe care am văzut-o întregită, a cărei soartă mi-a fost îngăduit să o văd împlinită. Fii tu veşnic îmbelşugată, fii tu mare şi plină de cinste, să stai veşnic falnică printre naţiuni, să fii cinstită, iubită şi pricepută. Am credinţa că v-am priceput: n-am judecat, am iubit…” – Acest testament a fost făcut scris, datat şi semnat cu mâna mea la Tenka – Juvah, Balcic, astăzi Joi 29 iunie 1933. Foto: Viitorulilfovean.ro