151961 – 10102019 – Europarlamentarul PMP Traian Băsescu pe Facebook: ”Ce va fi joi la votul pentru moţiune? Previzibilă este o cădere a guvernului. Va fi ziua lui Şică Mandolină şi a lui Iohannis. Se vor felicita reciproc, crezând că sunt câştigătorii meciului politic.
În realitate, marele câştigător va fi Ponta care nu a avut ca obiectiv instalarea unui guvern liberal ci doar dărâmarea Guvernului Dăncilă pentru a deschide larg porţile nogocierii pentru punerea sub control a PSD-ului.
Preşedintele Iohannis va chema la consultări partidele, dar obligaţia lui este ca la ora aceasta să ştie numele viitorului premier. Iar dacă cineva crede că Preşedintele Iohanis îl are în minte pe Ludovic Orban, se înşală. Orban trebuie să stea la rând pentru că înaintea lui ar fi Predoiu… Cu ocazia consultărilor va trebui să-i găsească premierului desemnat şi o majoritate parlamentară, ceea ce pare dificil. Ponta îşi va face jocul cu PSD -ul urmând să încerce coagularea unei majorităţi bazată pe PSD, PRO-RO, ALDE şi căreia se va alătura contracost şi UDMR.
Scenarii sunt multe. De aceea, mă voi limita la a spune doar concluzia: Guvernul cade; Ponta iese întărit din această moţiune şi cu aliura de lider al stângii; Ludovic Orban nu va fi desemnat premier; Primul guvern nu trece de votul Parlamentului; Al doilea guvern nu va fi niciodata supus votului pentru că Parlamentul nu-l va programa. Nu se vor îndeplini condiţiile Constituţionale pentru declanşarea alegerilor anticipate; Doamna Dăncilă rămâne premier interimar până după alegerile prezidenţiale. Iar dacă PNL vrea să se decredibilizeze acum, va face o alianţă de guvernare cu Ponta, Tăriceanu şi Hunor. Cine pierde şi cine câştigă politic din acest exerciţiu democratic?”
Moțiunea de cenzurp semnată de 237 de parlamentari se dezbate astăzi începând cu ora 10.00 în plenul reunit al Parlamentului. Documentul a fost inițiat de partidele din Opoziție și a fost semnat de parlamentari de la PNL, USR, PMP, UDMR, Pro România și ALDE. Moțiunea a fost semnată și de patru parlamentari ai PSD și de un parlamentar al minorităților naționale.
Dacă moțiunea de cenzură strânge 233 de voturi, Guvernul Dăncilă este demis. Președintele convoacă partidele parlamentare la consultări, la Palatul Cotroceni și desemnează, în urma consultărilor, un premier care are la dispoziție 10 zile pentru a-și forma un cabinet cu care să vină în Parlament pentru un vot de încredere. Dacă premierul propus nu adună 233 de voturi, președintele face o nouă propunere. Dacă două propuneri de premier sunt respinse consecutiv de Parlament se intră în procedura alegerilor anticipate, care nu pot fi însă organizate decât anul viitor.
Dacă moțiunea de cenzură nu strânge 233 de voturi ”pentru”, atunci Viorica Dăncilă rămâne în funcție, însă va fi nevoită să vină în Parlament pentru un vot prin care să își competeze guvernul după ieșirea ALDE de la guvernare.