151721 – 17092019 – În perioada 16 – 19 septembrie a.c., directorul general al Direcției Generale Anticorupție (DGA), chestor principal de poliție Alexandru Cătălin Ioniță, efectuează o vizită de evaluare la instituțiile anticorupție din Chișinău beneficiare în proiectul de twinning “Sprijin pentru întărirea capacităţii operaţionale a agenţiilor de aplicare a legii din Republica Moldova în domeniul investigării infracțiunilor de corupţie”, la care DGA a reprezentat România în calitate de partener. Vizita are loc cu ocazia activităților de închidere ale proiectului la care ofițerii D.G.A. au contribuit substanțial prin oferire de expertiză de specialitate. Cu acest prilej, Ioniță participă la o serie de întâlniri de lucru cu reprezentanții instituțiilor beneficiare din Republica Moldova.
La 16 septembrie, Ioniță a avut o întâlnire de lucru cu ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță. Cu această ocazie, șeful DGA a subliniat sprijinul pe care instituția pe care o conduce l-a primit constant din partea Ambasadei României la Chișinău începând încă de la depunerea ofertei de twinning.
În aceeași zi, a mai avut întâlniri de lucru cu șeful Procuraturii Anticorupție, Eduard Vărzari, și cu șeful Serviciului Anticorupție și Protecție Internă din Ministerul Afacerilor Interne, Vasile Harea. Scopul întâlnirilor a fost de evaluare a expertizei oferite de DGA pe parcursul implementării proiectului din perspectiva instituțiilor beneficiare.
De asemenea, directorul general al D.G.A. s-a întâlnit cu liderul lituanian de proiect, Žydrūnas Bartkus, șeful Serviciului de Investigații Speciale, folosind acest prilej pentru evaluarea rezultatelor proiectului prin prisma aportului pe care DGA l-a avut pe componenta de care a fost responsabilă.
Proiectul, care se încheie la data de 30 septembrie 2019, după o perioadă de implementare de 24 luni, a fost gestionat de un consorțiu format din România, prin Direcția Generală Anticorupţie, Lituania şi Finlanda şi a avut ca obiectiv general întărirea capacităților instituționale ale Centrului Național Anticorupție, Biroului Procurorului Anticorupție, Ministerului Afacerilor Interne, Inspectoratului General de Poliție și Serviciului Vamal din Republica Moldova.
România, prin Direcţia Generală Anticorupţie a contribuit la îndeplinirea obiectivului general prin furnizarea de expertiză în domeniile privind evaluarea riscurilor la corupție şi testarea integrității profesionale în concordanță cu bunele practici din Uniunea Europeană și cu respectarea drepturilor omului. DGA a oferit de asemenea expertiză pentru dezvoltarea tehnicilor de comunicare instituţională ale structurilor beneficiare din Republica Moldova. Pe parcursul implementării proiectului, DGA a primit vizita a două delegații din Republica Moldova pentru transfer de expertiză și bune practici în domeniile cooperării inter-instituționale și al testarii integrității profesionale.