151537 – 29082019 – Reforma profundă a sistemului de ordine publică a început prin schimbarea Legii privind Statutul Polițistului. Noul act normativ introduce comisii de control la dispoziția ministrului de Interne care vor fi trimise să schimbe toți șefii care nu corespund criteriilor aproape imposibil de îndeplinit, scrie National.ro.
Ministerul de Interne a decis să schimbe radical sistemul, începând cu cei aflați în funcții de conducere. Astfel, șefii de poliție vor putea ocupa funcția pe o durată limitată, de patru ani, iar la concursuri se vor putea înscrie toți polițiștii care dețin abilitățile necesare unei astfel de funcții.
Vestea bună vine însă la pachet cu una proastă. Invocând necesitatea creșterii calității managementului, ministrul de Interne va convoca o comisie care va analiza activitatea șefilor de inspectorate, iar cei care nu îndeplinesc criteriile de competență vor fi destituți. ”La analiza oportunității și operativității deciziilor manageriale se au în vedere corectitudinea și rapiditatea luării deciziilor în situații normale sau deosebite; realismul, luciditatea, cântărirea obiectivă a argumentelor pro și contra în luarea deciziilor, flexibilitatea și adaptarea la noile contexte decizionale. La analiza exercitării controlului și a autorității se are în vedere efectul convingător și dinamizator pe care îl imprimă deciziile sale; măsura în care hotărârile pe care le ia sunt înțelese, acceptate și îndeplinite de subordonații și colaboratorii săi; capacitatea și disponibilitatea de a delega din autoritate. La analiza realizării unui climat optim de muncă se are în vedere încurajarea comunicării deschise; conducerea prin exemple și asumarea responsabilității personale; înțelegerea nevoilor subordonaților; recunoașterea/ recompensarea obiectivă/corectă a realizărilor individuale și ale echipei”, se arată în proiectul de act normativ elaborat de MAI.
Totodată, comisia va urmări dacă șefii au reușit să-și motiveze subordonații, să le creeze condiții optime de lucru, să le asigure la timp drepturile legale privind salarizarea, echipamentul și hrana.
Sindicaliștii spun că măsura este una discreționară, având în vedere că șefii de poliție pot fi schimbați oricând de ministru. ”Cel care este numit în funcție și are contract de management pe patru ani poate să-și aleagă echipa. Au fost situații când inspectorii șefi nu se înțelegeau cu adjuncții și se săpau unii pe alții și cum să meargă o instituție așa? Dar nu știu cum o să acționeze comisia. Ministrul poate să spună că nu-i place cum funcționează un inspectorat și trimite comisia să facă analiza, deci dacă nu îi place de un inspector șef pune altul, că trimite comisia. Și acum știți cum e, cine nu muncește nu greșește, trebuie să-i găsești ceva ca să-l schimbi. Ca să te apuci acum de o modificare de sistem importantă ar trebui totuși o analiză făcută cu specialiști, ar trebui consultată și societatea civilă pentru a vedea ce așteptări are populația de la sistem. Dar ei vor să facă acum, repede, totul. Despre contractul de management pe patru ani se discută de prin anul 2008 și sindicatele au cerut asta. Șefii de inspectorate erau schimbați de câte ori se schimba Guvernul sau se schimbau miniștri”, a declarat Marin Gruia, fost președinte al Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.